Teplota a doba retence při kondicionování může mít vliv na produkci, jakost granulí a následně užitkovost drůbeže. Proto je kondicionování významnou součástí granulačního procesu.
Kondicionování je důležitou částí výroby krmiv. Když kašovité krmivo prochází kondicionérem, je vystaveno vysokému tlaku. Pára zajišťuje požadované teplo a vlhkost, faktory potřebné k želatinizaci škrobu, k zajištění soudržnosti částic a odstraňování patogenů. Teplota páry a doba retence v kondicionéru jsou dva významné faktory, které mohou ovlivnit jakost granulí, definované tzv. indexem trvanlivosti (IT) a stupněm tvrdosti granulí.
Dřívější výzkumy ukázaly, že optimální teplota pro produkci vysoce jakostních granulí je 80 °C a minimální doba retence v kondicionéru je 30 sekund. V kondicionérech s vysokou dobou zadržení je krmivo podrobeno 3 až 4 minuty kondicionování v zájmu zlepšení soudržnosti granulí. Delší doba retence v něm způsobí vyšší průnik vlhkosti do částí krmiva a může být dosaženo snížení výskytu odrolených částic.
Ladislav Slavík
(Více v Krmivářství 5/2018)