zrna kukuřice, obilovin a luskovin
Význam silážovaného vlhkého mačkaného zrna kukuřice, obilovin a luskovin, především pro výživu skotu, se stále zvyšuje a za posledních několik let se tato progresivní metoda uplatnila ve velkém počtu chovů v ČR. Silážované zrno má značný vliv na zvyšování produkční účinnosti krmných dávek a na zvýšení užitkovosti. Efektivně se projevuje na ekonomice výroby mléka, která je především v poslední době důležitou podmínkou stability zemědělského podniku.
Vývoj metod, jak zpracovat vlhké zrno, byl poměrně rozmanitý a především se uplatňoval za zhoršených klimatických podmínek. Standardní metodou je sušení zrna a jeho následné mačkání nebo šrotování, ale je to také metoda nejdražší.
Metody konzervace zrna
Ekonomika zpracování a konzervace zrna vedla k různým metodám, jak zlevnit tento proces. Metod na zpracování zrna je několik: louhování zrna, ošetření zrna močovinou, ošetření celého zrna chemickým konzervantem na bázi kyselin mravenčí a propionové. Nejefektivnější metodou se však stalo silážování vlhkého mačkaného nebo šrotovaného zrna, konzervovaného organickými kyselinami. Je to metoda finské firmy Aimo Kortteen Konepaja OY, která má téměř padesátiletou tradici. Zásadní podmínkou je, že výsledná optimální vlhkost zrna při sklizni se pohybuje od 45 % do 30 %. Navržená vlhkost u obilí odpovídá časově sklizni přibližně o tři týdny dříve, než je plná zralost. Z luskovin se nejvíce uplatňuje mačkání zrna hrachu, kde kvalitní dusíkaté látky dosahují 21 % ve 100% sušině. Zrno se kombajnem vymlátí a pak se na různých typech zařízení mačká, v našem případě strojem Murska. Namačkané zrno se chemicky nakonzervuje a silážuje hlavně ve vacích nebo v silážních jamách. Tato metoda se postupně rozšířila, jak pro její vhodnost při zkrmování systémem TMR u dojnic a výkrmového skotu, ale i u výkrmu prasat. Systém se začal také prosazovat především pro svoji ekonomickou výhodnost.
Určení doby sklizně
Silážování, konzervace a skladování vlhkého zrna kukuřice, obilovin a hrachu (luskovin) musí vycházet z fyziologie trávení jak v bachoru, tak i v tenkém střevu. Z tohoto důvodu je značně důležité určit optimální datum sklizně, determinovaný strategií zkrmování siláže z vlhkého zrna a to především kukuřice.
Obilniny se sklízejí přibližně o tři týdny dříve, než je plná zralost tak, aby se výsledná optimální vlhkost zrna pohybovala od 40 % do 30 %.
Ing. František Mikyska
AgroKonzulta Žamberk spol. s r. o.
Celý článek najdete v Našem chovu 7/2022.