19.02.2002 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konzervace není legrace

Pro udržení vysoké užitkovosti hospodářských zvířat je nutné dodržovat několik hlavních zásad. Jednou z nich je i dostatek kvalitního krmení ve vyrovnané krmné dávce. O několika poznatcích týkajících se konzervace vlhkých obilovin, luskovin a kukuřice, pohovořili odborníci na semináři v Brně, pořádaném firmou Agrokonzulta Žamberk.

Kvalitní píce začíná výběrem kvalitní a vhodné odrůdy. Nemalá pozornost se musí věnovat i agrotechnickým postupům a hlavně kvalitní sklizni. V našich podmínkách se často vyskytují chyby hlavně u sklizně víceletých pícnin, na nichž se podílí 40% počasí a 60% potom člověk a technologicko-technické faktory, do kterých můžeme zahrnout např. nekvalitní nebo nedostatečně přidané aditivum nebo použití špatné krycí plachty. V konečné fázi, tedy při zkrmování, je stále nutné mít na paměti správný odběr konzervovaného krmiva. Správný odběr je takový, při němž jsou minimalizovány povrchové styčné plochy a tím i kontakt hmoty se vzduchem. Někdy stačí věnovat pozornost opětovnému zakrývání krmiva plachtou, jindy je třeba dodat větší množství průmyslových konzervantů.
Jedním z novějších způsobů konzervace píce je mačkání chemickou cestou, tzv. crimpování. Takto upravené zrno je vhodné pro přímé zkrmování přežvýkavcům. Obiloviny, luskoviny a kukuřice se sklízejí cca o tři týdny dříve než při použití klasické konzervace, sušina má být v rozsahu 55 až 70 %. Sklizené zrno je skladováno v silážním žlabu, věži nebo vaku.
Při této technologii se používá speciální mačkací stroj a přípravek obsahující kyselinu mravenčí, propionovou a mravenčan amonný v optimálním poměru. Výhodou tohoto způsobu je minimalizace úkonů a nákladů při zpracování a také zvýšení stravitelnosti živin v krmné dávce.
Více informací o konzervaci píce se dočtete v březnovém čísle měsíčníku Farmář.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down