Kozí mléko je díky své skladbě bílkovin a tuku, ale i obsahu minerálních látek a vitamínů považováno za zdraví prospěšnou potravinu. Mlékárnu, která by vykupovala a následně zpracovávala kozí mléko však u nás prakticky nenajdete. Zvyšující se poptávka po výrobcích z mléka malých přežvýkavců na tuzemském trhu přiměla farmáře svou produkci realizovat. Ať již formou přímého prodeje mléka nebo jeho zpracováním na produkty s vyšší přidanou hodnotou v podobě sýrů, jogurtů, tvarohů a dalších výrobků.
Podle akreditovaného zemědělského poradce a předsedy Svazu faremních zpracovatelů v jedné osobě Ing. Ivana Hrbka se realizace produkce v chovu koz musí soustředit na mléčnou produkci. Prakticky veškeré mléko, které farma zpracuje na sýry či jiné výrobky, je nutné prodat. Možnosti odbytových cest a způsob prodeje, ale i sortiment produktů jsou faktory, které ovlivňují úspěšnost farmáře. Zatímco čerstvé sýry, jogurty či kysané mléčné nápoje mají omezenou trvanlivost, výroba polotvrdých a tvrdých sýrů s trvanlivostí v řádu měsíců pomáhá řešit sezónnost produkce. Nejen pořádání sýrařských kurzů, ale i další vzdělávací akce ohledně faremního zpracování kozího mléka pořádané Svazem faremních zpracovatelů, který navázal na činnost Klubu chovatelů českých národních plemen koz při Svazu chovatelů ovcí a koz, z. s., poskytly chovatelům také nezbytnou gramotnost v legislativě, ale i marketingu.
Pro úplnost snad zbývá jen dodat, že prodej mléka a jeho zpracování ve faremních mlékárnách upravuje nařízení Evropské unie, potažmo národní legislativa, a to v zákonech (o zemědělství č. 252/1997, živnostenský zákon č. 455/1991, veterinární zákon č. 166/1999 a zákon o potravinách č. 110/1997) a prováděcích vyhláškách (č. 289/2007, č. 128/2009, č. 397/2016, č. 417/2016). Závazný výklad platné legislativy najdete v metodických pokynech, respektive v příručce pro faremní zpracování mléka, kterou vytvořil Svaz faremních zpracovatelů ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Státní veterinární správou.*
Více se dočtete v lednovém čísle časopisu Farmář.