V poslední době se na farmách skotu stále ve větší míře využívají tzv. chytré technologie, které pomocí různých senzorů podrobně zaznamenávají informace o hospodářských zvířatech. Z údajů pak lze během krátké doby, resp. většinou v reálném čase, vyvozovat závěry a činit „nápravná“ opatření. Cílem je zajištění lepší užitkovosti, pohody a zdraví zvířat, ale i kvality jejich produktů.
V rámci řešení projektu QK1810137 „Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu“ tým specialistů z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves v pokusné stáji na svém účelovém hospodářství hodnotil výsledky s využitím technologií chytrého farmaření. Spotřeba směsné krmné dávky (TMR) byla zaznamenávána tenzometrickými žlaby, krmiva v TMR byla dávkována do krmného vozu s využitím softwaru, který je přímo jeho součástí. Pomocí tzv. chytrých obojků se zjišťovala doba žraní a přežvykování. Vybraným dojnicím byly aplikovány pH eCOW bolusy, které každých 15 minut zaznamenávaly pH a teplotu v bachoru. V dojírně se zaznamenávalo nejen množství nadojeného mléka, ale i jeho kvalita (tuk, bílkovina, laktóza a somatické buňky). V laboratoři VÚŽV se rozborovala krmiva v TMR a bachorové šťávy a kontrolní vzorky mléka se posílaly do laboratoře LRM Buštěhrad.*
Více se dočtete v březnovém čísle časopisu Náš chov.