Do světa živočišné výroby a chovu přežvýkavců stále častěji promlouvají automatizované nebo automatické technologie. Zejména jde o samojízdné míchací krmné vozy a techniku umožňující sklizeň zeleného krmení a jeho zakládání ve stájových provozech. Často se vývojem a výrobou výše uvedené sofistikované techniky zabývají výrobci tradičních míchacích krmných vozů. Jednotlivé modely se liší konstrukcí míchací vany a mícháním krmiva.
Mezi všeobecně platnými trendy patří ve větších chovech přechod od tažených vozů k samojízdné technice, jejíž kapacita roste. Stále více výrobců nabízí modely s třínápravovým podvozkem. Na druhou stranu někteří výrobci pamatují na menší chovy a nabízí pro ně odpovídající samojízdné vozy. Kromě klasických spalovacích agregátů se rozšiřuje nabídka elektrických zástupců. Z hlediska objemů nezůstávají pozadu ani tažené modely. Menší zástupci nabízí jedno- a dvouosý podvozek, technika vyšších řad disponuje třemi a čtyřmi nápravami.
Možnosti přípravy krmiva
Trendem je používání míchacích vozů, které umožňují přípravu směsné krmné dávky podle předem stanovených receptur. S takovými požadavky souvisí odpovídající nakládací a plnící zařízení a nezbytný vážící systém.
Vážení nemusí být pouze otázkou míchací techniky, ale také různých nakladačů. Z daného úhlu pohledu máme dvě možnosti. Využíváme nakládací adaptéry, které disponují vlastním vážícím zařízením nebo se jedná o vážící systém integrovaný v konstrukci nakladače. Systémem vážení se doplňují zejména velkoobjemové vykusovače senáže a siláže, které disponují obvykle kapacitou 2 až 3 m3. Čelní nakladače vybavené vážením dodávají rovněž někteří výrobci traktorů v rámci profesionální výbavy. V takovém případě se výstup z vážicího systému zobrazuje přímo na ovládacím terminálu traktoru. Někteří výrobci čelních nakladačů vyrábí vlastní systém vážení, který můžeme navíc montovat napříč nabídkou manipulační techniky různých značek. Vážící zařízení jsou dnes velmi přesná a využitelná rovněž pro práci s jadrnými krmivy různé povahy.
Ing. Filip Javorek
Foto autor
Kontakt na autora: filip.javorek@outlook.cz
Celý článek najdete v Krmivářství 6.*