20.03.2025 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita musí být na prvním místě

Ing. Martin Harsa ze společnosti TN Biofaktory se v úvodu svého vystoupení na semináři ve Stříteži zmínil o globálních výzvách, ve kterých hrají zemědělci klíčovou roli: růst světové populace a potřeby potravin, růst nákladů, zvyšující se požadavky zpracovatelů na udržitelnou produkci mléka a masa, snižující se populace skotu (ale i ostatních zvířat) v Evropě, rostoucí společenský tlak, tlak na půdu a dalších.

Zemědělci čelí a budou stále více čelit tlaku na snížení uhlíkové stopy mléka. Mezi faktory snižující uhlíkovou stopu v chovu patří dobré životní podmínky zvířat, nižší věk při prvním otelení, vyšší denní produkce mléka či zvýšení počtu laktací na krávu. Všechny tyto faktory podporují vyšší celoživotní produkci. A musíme si uvědomit, že správný odchov telat ovlivňuje všechny výše uvedené faktory,“ vyzdvihl Martin Harsa a dodal, že nesmíme telata vnímat jako okrajovou záležitost, ale jako budoucnost chovu.
Cíle odchovu by podle něj měly být ambiciózní, měřitelné, hmatatelné a viditelné, jasné a především dosažitelné.

Kvalitní náhražka

Jak dále sdělil, již šest je na trhu náhražka Milkivit Rubín, která pomáhá chovatelům v intenzivním odchovu telat. „Nyní přichází na trh zcela nová energetická mléčná směs Milkivit One, energetické mléko nové generace, které je nativnímu mléku ještě blíž. Musíme si uvědomit, že tuk je v mléčné výživě telat zásadní, potřebují energii. Tělesné zásoby tuku u novorozených telat jsou extrémně nízké – dostačují maximálně pro přežití 15 hodin bez krmiva. Zvýšení obsahu tuku v mléčné krmné směsi má na telata jednoznačně pozitivní vliv. Metabolický profil telat krmených směsí s vysokým obsahem tuku je podobný jako u telat krmených nativním mlékem. Profil mastných kyselin v produktu Milkivit One je přitom velmi podobný nativnímu mléku. Základ proteinu tvoří mléčné složky, podporující šetrné trávení a nízkou osmolalitu. Vybalancovaný profil vitamínů a minerálů pak zajišťuje splnění požadavků na výživu telat spolu se zohledněním životního prostředí.
Benefity zkrmování nového energetického mléka pak jsou vyšší příjem energie, optimalizovaný růst, zlepšení zdravotního stavu a méně používaných léčiv, hladší přechod při odstavu a zlepšení celkových parametrů chovu. Výsledkem je lepší zdravotní stav telat, nižší výskyt průjmů díky patentované technologii Laktofat, která uzavírá střevo a tím chrání před pronikáním patogenů, časnější vývoj bachoru, a tedy vyšší příjem krmiva při odstavu a také rovnoměrnější růst po odstavu,“ uzavřel Martin Harsa.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.