Zdravotní nezávadnost objemných krmiv je nedílnou součástí kvality objemných krmiv. Užitkovost dojných krav se dostává u červených krav na úroveň 8 až 9 tisíc a u dojnic holštýnského typu na 10 až 13 tisíc a více. Problémem je, že krmné dávky na vrcholu laktační křivky nejsou schopné pokrýt živinami danou užitkovost. Nejenom, že dojnice má omezenou schopnost příjmu celkového množství navržené krmné dávky, ale ani nemusí využít živiny, které přijala.
Na využití přijatých živin v bachoru se podílí mnoho faktorů. Důležitým faktorem krmné dávky je produkční účinnost objemných krmiv, která je ovlivněna ročníkem (vliv klimatu), fenofází sklizně, dodržením technologie sklizně a silážování a v neposlední řadě správným složením krmné dávky. Aby bachor optimálně pracoval, musí být přijaté živiny v rovnováze a to zejména v energii a v dusíkatých látkách. Musí proti sobě stát rychle dostupná energie s rychle dostupnými dusíkatými látkami a stejně je tomu u rychle a pomalu degradovatelných látek, ale i u bypassových živin, které se tráví v tenkém střevu. Přestože docílíme optimálně vyrovnanou krmnou dávku, nemusí být produkční efekt takový, jaký jsme spočítali. Na snižování produkční účinnosti se ve značné míře podílí zdravotní závadnost především objemných krmiv. Jsou dva základní problémy ve zdravotní závadnosti objemných krmiv.
V první řadě se jedná o plísně a mykotoxiny, které negativně ovlivňují činnost bachorové mikroflóry a zároveň se podílejí na snížení příjmu krmné dávky (tyto faktory vedou ke snížení užitkovosti). Mykotoxiny mají také negativní vliv na březost a pohybový aparát, ale následně se jejich vliv podílí na snížení užitkovosti a zhoršení ekonomických podmínek. Plísně a mykotoxiny vznikají na poli, v návaznosti na klimatických podmínkách. Jejich obsah v objemných krmivech nejsme schopni technologií silážování ovlivnit, protože si je přivezeme z pole. Eliminace mykotoxinů je možná pomocí mnoha typů vyvazovačů, které se přidávají do krmných dávek, ale není to ideální řešení, protože vyvazovače nejsou schopny stoprocentně vyvázat všechny mykotoxiny.*
Více si přečtete v dubnovém Farmáři