Kvalita sklizeného obilí je mimořádně vysoká

Letošní rok byl výrazně negativně poznamenán nedostatkem srážek na většině území republiky, a to zejména v rozhodujícím období tvorby zrna. To se nejvíce projevilo na jařinách, neboť ozimy mohly po určitou dobu čerpat vláhu ze zimního a předjarního období. Sklizeň začala neobvykle brzy a díky tomu se dostala do nejteplejšího období roku. Na většině území ČR tak proběhla zcela bez přerušení a prakticky bez nutnosti dosoušet.

Spolek pro komodity a krmiva již po mnoho let využívá vlastní síť regionálních pracovníků k predikci sklizně. Jejich odhady založené na celoročním sledování jsou mimořádně přesné. Pro letošní rok odhadujeme sklizeň základních obilovin na úrovni necelých 6,6 milionu tun, což je průměrný hektarový výnos 5,28 t/ha. Sklizeň kukuřice na zrno odhadujeme na necelých 510 tisíc tun při průměrném výnosu 6,2 t/ha. Celkem by tedy mělo být sklizeno 7,1 milionu tun obilovin, což představuje průměrný hektarový výnos 5,33 t/ha.

Letošní rok byl výrazně negativně poznamenán nedostatkem srážek na většině území republiky, a to zejména v rozhodujícím období tvorby zrna. To se nejvíce projevilo na jařinách, neboť ozimy mohly po určitou dobu čerpat vláhu ze zimního a předjarního období. Sklizeň začala neobvykle brzy a díky tomu se dostala do nejteplejšího období roku. Na většině území ČR tak proběhla zcela bez přerušení a prakticky bez nutnosti dosoušet. To kladlo mimořádně velké nároky na výkupní organizace, aby zvládly veškerou sklizeň naskladnit v neobvykle krátkém časovém období. Kvalita sklizeného obilí je mimořádně vysoká. Celých 80 % produkce bylo sklizeno v potravinářské kvalitě. Vlivem velkého sucha nedošlo k plnému využití výnosového potenciálu stávajících odrůd, což se projevilo na obecně vysokém obsahu dusíkatých látek. To představuje velké problémy u sladovnického ječmene, kde se jen obtížně budou vybírat partie vhodné k výrobě sladu.*

Ing. Josef Svoboda, CSc., Spolek pro komodity a krmiva

Kontakt na autora: svoboda@spkk.cz

Celý článek najdete v Krmivářství 5/2018

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *