Maso kuřat z tuzemských chovů je nezávadné

Podle průzkumu, který nedávno provedl spolek OBRAZ – Obránci zvířat, z. s., se v supermarketech na českém trhu prodávají kuřata postižená tzv. nemocí bílých vláken. 

Obránci zvířat upozorňují nejen na snížení výživové kvality masa z důvodu nadměrného množství tuku, ale i na utrpení samotných kuřat. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda však maso z kuřat (a nejen z nich), které je po veterinární prohlídce uvolněno pro lidskou spotřebu, nepředstavuje pro lidské zdraví žádné známé nebezpečí.

Problematikou tzv.  bílých vláken se zabývají různá vědecká pracoviště a současná úroveň poznání nepodporuje ani nevyvrací tvrzení ochránců, že by příčinou uvedeného onemocnění bylo špatné zacházení se zvířaty nebo nevyhovující podmínky jejich výkrmu.

Samotné řešení problému je samozřejmě i v zájmu chovatelů, protože za maso těchto kuřat se méně platí. A v souvislosti se změněnou nutričních vlastností masa  také zpracovatelů. 

Při veterinárních prohlídkách na jatkách Státní veterinární správa nezaznamenala nic, co by indikovalo, že maso trpí problémem tzv. bílých vláken v takovém enormním rozsahu, jak uvedl v tomto týdnu spolek OBRAZ. Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. V rámci kontroly se eviduje také doba přepravy. Při prohlídce před porážkou se věnuje pozornost tomu, zda zvířata neprojevují neobvyklé chování nebo příznaky bolesti či utrpení. Při prohlídce masa a orgánů po poražení se pak sledují všechny odchylky od fyziologického standardu. Maso, které by mohlo představovat nebezpečí pro lidské zdraví není uvolněno na trh a nesmí být použito pro výrobu potravin. 

„Státní veterinární dozor na všech jatkách v České republice garantuje zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, včetně drůbežího masa. Maso, které je po veterinární prohlídce uvolněno pro lidskou spotřebu, nepředstavuje pro lidské zdraví žádné známé nebezpečí. Náš veterinární dozor je v porovnání se světem na velmi dobré úrovni o čemž mimo jiné svědčí absence velkých potravinových kauz v posledních letech,“ uvedl Zbyněk Semerád.

Pokud jde o veterinární dozor u drůbež, tak v roce 2022 bylo na porážkách v tuzemsku prohlédnuto celkem 118 075 844 kuřat, 171 607 krůt a 3 707 204 kusů vodní drůbeže.

S neobvyklými vlastnostmi masa podobnými těm, které popisuje spolek OBRAZ, sice Státní veterinární správa ojediněle řeší v rámci stížností spotřebitelů, ale dosud se vždy jednalo pouze o maso ze zvířat poražených mimo Českou republiku.*

 

Maso z kuřat (a nejen z nich), které je po veterinární prohlídce uvolněno pro lidskou spotřebu, nepředstavuje pro lidské zdraví žádné nebezpečí
Chlazené kuře
Při veterinární prohlídce masa a orgánů se sledují všechny odchylky od fyziologického standardu
Životní pohoda zvířat je pro výslednou kvalitu produkce naprosto zásadní

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down