Mléčná farma Zeelim leží na jihu Izraele, v oblasti s nízkými srážkami(100–150 mm/rok) v zimě od listopadu do března. Během posledních let se zvýšil počet vlhkých nocí a došlo ke zvýšení teplotně-vlhkostního indexu. Krávy trpí tepelným stresem celých 24 hodin po sedm dní v týdnu nepřetržitě téměř pět měsíců v roce.
Dojnice jsou na farmě ustájeny ve dvou výbězích s kompostovou podestýlkou zastíněných střechou s otevřenou hřebenovou štěrbinou a ve starším zastíněném výběhu pro jalovice, krávy stojící na sucho a v době přípravy porod. Plocha pro ležení na dojnici je přibližně 20 m2. Přístřešky jsou velmi dobře přirozeně ventilovány a umožňují téměř po celý rok udržovat podestýlku suchou s jedním načechráním denně.
Chovají 350 holštýnských krav (asi 315 dojených krav a 35 stojících na sucho). Krávy jsou dojeny třikrát denně a každé dojení trvá čtyři hodiny. Průměrná denní užitkovost na krávu byl v červenci 2020 46 kg (celkem 15 000 litrů na farmu za den).
Průměrný obsah tuku je 3,8 % a proteinu 3,4 %, průměrný počet somatických buněk (PSB) byl 180 000 v ml mléka.
Krmí se třikrát denně směsnou krmnou dávkou (TMR). Do nařezaných pícnin se přidává syrovátka. Pícniny tvoří pšeničná senáž a kukuřičná siláž s přídavkem sena, koncentráty jsou složeny z kukuřičného šrotu, glutenu, sušených výpalků a řepkového šrotu jako zdrojů energie a proteinu. Průměrný příjem sušiny na krávu v zimě je 31 kg, v létě pak 29 kg. Sušina TMR je 60 %.
Jak na léto?
Příprava na léto začíná již dlouho předem. Chodby jsou zastíněny sítěmi z plastu a do stáje, na chodby, do čekárny a ochlazovacího prostoru jsou přidány napáječky.
Čekárna je rozdělena do tří sekcí (plocha na krávu je 2 m 2). Všechny dojnice jsou v čekárně před každým ze tří dojení ochlazeny kombinací sprchování a nucené ventilace. Ochlazování trvá 45 a 60 minut na skupinu, ventilátory jsou zapnuty stále a voda se spouští po dobu 30 vteřin každých pět minut. Před každým z ventilátorů umístěným nad krmným žlabem produkční stáji jsou čtyři vyvíječi mlhy aktivovány senzory detekující přítomnost krav. Jsou zapnuté 24 hodin po celých sedm dní v týdnu s cykly 30 vteřin mlžení každých pět minut. Celkově jsou krávy na farmě ochlazovány více než šest kumulativních hodin za den v přinejmenším šesti ochlazovacích cyklech.
Pro vyhodnocení efektivity ochlazování se měří tělesné teploty krav a také se využívají indexy zimního a letního poměru. Funguje to tak, že v létě jsou do několika krav z každé skupiny vsunuty intravaginální dataloggery a teplota je monitorována v patnáctiminutových intervalech po dobu 72 hodin. Na konci každého roku je spočítán index poměru léta (červenec – září) k zimě (leden – březen), který hodnotí produkční a reprodukční ukazatele.
Jak to dokážou?
Prostě se jen snaží poskytnout profesionální péči kravám v každém stadiu mezidobí a navíc jejich filozofií je starat se o své krávy s maximální láskou a péčí.*
Israel Flamenbaum, Ph.D, Cow Cooling Solutions Ltd, Israel
Překlad článku MVDr. Jiří Davídek, FarmVet s. r. o.
Podrobněji v časopisu Náš chov 6/2021.