Jsou potraviny, které se dostávají na náš stůl, plné pesticidů, a tedy akutně či chronicky ohrožují naše zdraví? Podle zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin shrnující výsledky v Evropě probíhajících kontrolních programů to zdaleka není pravda. Trochu větší výskyt nadměrných obsahů zbytků pesticidů je spíše v potravinách dovážených ze třetích zemí než vyráběných v unii.
Zmíněná zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) se týká roku 2012 a vychází z výsledků 27 zemí unie (ještě bez Chorvatska), Norska a Islandu (dále v textu tzv. zúčastněné země). Každá z těchto zemí pracovala na dvou kontrolních programech, a to na vlastním národním a na koordinovaném Evropskou unií. Celkem se prověřilo 78 390 vzorků z více než 750 různých potravin.
Více si přečtete v únorovém Farmáři