V našich moderních kravínech chované krávy, s vynikající genetikou, se vlastně pohybují, žijí a produkují jako opravdové vysoce výkonné „stroje“. Naši chovatelé, projektanti, výživáři i poradci to musí vzít plně v úvahu, aby bylo chovné prostředí na více než vysoké úrovni.
Vliv managementu a chovného prostředí na chované krávy se často prokazuje v praktických pokusech, sledováních a analýzách.
Typický průběh dne krávy naznačuje, jak důležité je to, aby projektová řešení vlastní stáje či dokonce farmy, spolu s komfortním, denním managementem stáda byla pečlivě koordinována. Chybami jsou:
Skupina krav je dlouhou dobu bez přístupu ke krmivu, vodě a loži.
Společné skupiny prvotelek a multipar.
Krávy jsou déle než 1 hodinu denně uzavřeny ve žlabových zábranách.
Krávy leží nedostatečně dlouhou dobu.
Nedostatečné krmení a přístup k napájecí vodě.
Přetlak zvířat vytváří nadměrný konkurenční tlak ve skupině, s vysokým rizikem negativních důsledků.
Teplo vede k silnému stresu u krav.
Co s tím dělat?
Dobrá projekce a management musí přednostně brát ohled na dané fyziologické požadavky zvířat. Zároveň, management musí mobilizovat všechny poznatky o rezervách, které by mohly být využity ke stabilizaci, či nárůstu užitkovosti, ale i optimalizaci produkčních nákladů.*
Doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., technolog-specialista
Podrobnější informace v časopisu Náš chov 8/2020.