Otevírá se zcela nová oblast podnikání pro potravinářský průmysl, protože hodnotový řetězec není závislý na stávajícím zemědělsko-potravinářském řetězci, jak řekla výzkumná pracovnice Natasha Järviövá z Univerzity v Helsinkách. V roce 2020 bylo spotřebováno přibližně 1,6 milionu tun vaječných bílkovin a další růst se očekává v nadcházejících letech. Vaječný albumin, glykoprotein, je jedním z největších zdrojů bílkovin ve vejci.
Udržitelnost rostlinných vaječných bílků
Pomocí biotechnologií a přesných fermentačních metod vložili vědci i gen, který nese plán pro tvorbu vaječného albuminu do houby Trichoderma reesei. Po pěstování může být zralý protein vaječného albuminu oddělen od houbových buněk a koncentrován a sušen, aby se vytvořila alternativa vaječného bílku.
Podle studie publikované v časopise Nature Food vyžaduje vaječný albumin produkovaný houbami méně elektřiny na kilogram proteinového prášku, což snižuje emise skleníkových plynů o 31–55 % a požadavky na využití půdy o 90 % ve srovnání s tradičními metodami produkce drůbeže.
Výroba vaječného bílého prášku s houbami namísto nosnice prý je dobrou alternativou. Odstraňuje zvíře z výrobního procesu a vyrobí se stejné bílkoviny se stejnou funkčností, kterou poskytuje protein z kuřecího bílku, jak se chlubí Järviövá.
„Výzvou je přizpůsobit mikrob (efektivní expresi proteinů) a bioproces (optimální růstové podmínky) tak, abychom mohli dosáhnout dostatečně vysokých výnosů bílkovin. Je také velmi důležité vyvinout metodu zpracování, aby byl zajištěn dostatečně čistý a stabilní produkt. To vše jsou kritické faktory pro rozšiřování a komercializaci procesu.“
Podle zpravodajské společnosti IndustryARC se očekává, že globální trh s náhradami vajec do roku 2023 překročí obrat 1,1 miliardy dolarů. Zpráva uvádí rostoucí zájem o veganství a zvýšenou poptávku po produktech bez zvířat. Odhaduje se 6% růst trhu v letech 2018 až 2023.*
WattAgnet
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
[…] Celý text na naschov.cz […]