Mohla by houba vytvořit udržitelnou alternativu vaječného bílku?
Vědci z helsinské univerzity vyvinuli alternativu vaječného bílku produkovanou houbami vyrobenou metodami výroby nízkouhlíkové energie. Tato technologie umožňuje produkci specifických vaječných bílkovin bez nutnosti chovu slepic k produkci vajec. Jedná se tedy o průkopnický způsob výroby potravinářských bílkovin s jasnými pozitivními dopady na životní prostředí a etiku výroby potravin.
Otevírá se zcela nová oblast podnikání pro potravinářský průmysl, protože hodnotový řetězec není závislý na stávajícím zemědělsko-potravinářském řetězci, jak řekla výzkumná pracovnice Natasha Järviövá z Univerzity v Helsinkách. V roce 2020 bylo spotřebováno přibližně 1,6 milionu tun vaječných bílkovin a další růst se očekává v nadcházejících letech. Vaječný albumin, glykoprotein, je jedním z největších zdrojů bílkovin ve vejci.
Udržitelnost rostlinných vaječných bílků
Pomocí biotechnologií a přesných fermentačních metod vložili vědci i gen, který nese plán pro tvorbu vaječného albuminu do houby Trichoderma reesei. Po pěstování může být zralý protein vaječného albuminu oddělen od houbových buněk a koncentrován a sušen, aby se vytvořila alternativa vaječného bílku.
Podle studie publikované v časopise Nature Food vyžaduje vaječný albumin produkovaný houbami méně elektřiny na kilogram proteinového prášku, což snižuje emise skleníkových plynů o 31–55 % a požadavky na využití půdy o 90 % ve srovnání s tradičními metodami produkce drůbeže.
Výroba vaječného bílého prášku s houbami namísto nosnice prý je dobrou alternativou. Odstraňuje zvíře z výrobního procesu a vyrobí se stejné bílkoviny se stejnou funkčností, kterou poskytuje protein z kuřecího bílku, jak se chlubí Järviövá.
„Výzvou je přizpůsobit mikrob (efektivní expresi proteinů) a bioproces (optimální růstové podmínky) tak, abychom mohli dosáhnout dostatečně vysokých výnosů bílkovin. Je také velmi důležité vyvinout metodu zpracování, aby byl zajištěn dostatečně čistý a stabilní produkt. To vše jsou kritické faktory pro rozšiřování a komercializaci procesu.“
Podle zpravodajské společnosti IndustryARC se očekává, že globální trh s náhradami vajec do roku 2023 překročí obrat 1,1 miliardy dolarů. Zpráva uvádí rostoucí zájem o veganství a zvýšenou poptávku po produktech bez zvířat. Odhaduje se 6% růst trhu v letech 2018 až 2023.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!
[…] Celý text na naschov.cz […]