24.01.2022 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mohla by houba vytvořit udržitelnou alternativu vaječného bílku?

Vědci z helsinské univerzity vyvinuli alternativu vaječného bílku produkovanou houbami vyrobenou metodami výroby nízkouhlíkové energie. Tato technologie umožňuje produkci specifických vaječných bílkovin bez nutnosti chovu slepic k produkci vajec. Jedná se tedy o průkopnický způsob výroby potravinářských bílkovin s jasnými pozitivními dopady na životní prostředí a etiku výroby potravin.

 

Otevírá se zcela nová oblast podnikání pro potravinářský průmysl, protože hodnotový řetězec není závislý na stávajícím zemědělsko-potravinářském řetězci, jak řekla výzkumná pracovnice Natasha Järviövá z Univerzity v Helsinkách. V roce 2020 bylo spotřebováno přibližně 1,6 milionu tun vaječných bílkovin a další růst se očekává v nadcházejících letech. Vaječný albumin, glykoprotein, je jedním z největších zdrojů bílkovin ve vejci.

Udržitelnost rostlinných vaječných bílků

Pomocí biotechnologií a přesných fermentačních metod vložili vědci i gen, který nese plán pro tvorbu vaječného albuminu do houby Trichoderma reesei. Po pěstování může být zralý protein vaječného albuminu oddělen od houbových buněk a koncentrován a sušen, aby se vytvořila alternativa vaječného bílku.

Podle studie publikované v časopise Nature Food vyžaduje vaječný albumin produkovaný houbami méně elektřiny na kilogram proteinového prášku, což snižuje emise skleníkových plynů o 31–55 % a požadavky na využití půdy o 90 % ve srovnání s tradičními metodami produkce drůbeže.

Výroba vaječného bílého prášku s houbami namísto nosnice prý je dobrou alternativou. Odstraňuje zvíře z výrobního procesu a vyrobí se stejné bílkoviny se stejnou funkčností,  kterou poskytuje protein z kuřecího bílku, jak se chlubí Järviövá.

„Výzvou je přizpůsobit mikrob (efektivní expresi proteinů) a bioproces (optimální růstové podmínky) tak, abychom mohli dosáhnout dostatečně vysokých výnosů bílkovin. Je také velmi důležité vyvinout metodu zpracování, aby byl zajištěn dostatečně čistý a stabilní produkt. To vše jsou kritické faktory pro rozšiřování a komercializaci procesu.“

Podle zpravodajské společnosti IndustryARC se očekává, že globální trh s náhradami vajec do roku 2023 překročí obrat 1,1 miliardy dolarů. Zpráva uvádí rostoucí zájem o veganství a zvýšenou poptávku po produktech bez zvířat. Odhaduje se 6% růst trhu v letech 2018 až 2023.*

WattAgnet

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down