Pokusy a studie prováděné univerzitou v Nebrasce, které se týkaly růstu skotu a jehňat a dále hodnotily moučku z prasečích štětin jako zdroj proteinu pro přežvýkavce, zjistily, že správně zpracovaná moučka má hodnotu bílkovin, pohybující se mezi hodnotami bílkovin sójové moučky a péřové moučky.
Pokusy se skotem nezjistily žádné rozdíly v účinnosti bílkovin, ačkoli moučka ze štětin měla tendenci mít nižší účinnost bílkovin než péřová moučka a sójová moučka, skutečná stravitelnost dusíku moučky ze štětin byla nižší než u moučky sójové a péřové.
Bylo zjištěno, že po působení páry a tlaku na štětiny a po jejich hydrolýze se skutečná stravitelnost zvýšila. Množství metabolizovaného proteinu dodaného štětinovou moučkou bylo další hydrolýzou také zjištěno. Kreatinové bílkoviny, které měly vysoké hodnoty hrubého proteinu, se nalézají jak v péřové, tak ve štětinové moučce. Tento protein je pro přežvýkavce relativně nedostupný, pokud ovšem není zpracován pod tlakem páry.
Krmivo ze savčích tkání je do KS pro přežvýkavce v ČR zakázáno (pozn. Red.)
SIGI - ÚZPI