Kontaminace obilovin fuzariovými mykotoxiny závisí na počasí v průběhu vegetace, zejména v období růstové fáze kvetení obilovin. Proto se situace u sklizně z každého roku liší a výskyt mykotoxinů je třeba pravidelně sledovat.
Sklizeň obilovin v roce 2023 výrazně komplikovalo počasí. Zatímco v průběhu měsíce července se objevovaly spíše jen občasné přeháňky, začátkem srpna přišel vytrvalý déšť doprovázený nízkými teplotami a postup žní se zastavil téměř v celé republice na více než na týden. Výrazně se to pak projevilo na kvalitě zrna sklizeného po deštích. Pšenice měly často nízkou objemovou hmotnost i nízké číslo poklesu. Nízké číslo poklesu charakterizuje vyšší aktivitu enzymů v zrnu, což je spojeno s rozkladem škrobů na jednoduché cukry. Za normálních podmínek k tomu dochází až při klíčení zrna po zasetí. Při déletrvajícím nebo často se opakujícím ovlhčení zralého porostu však může proces klíčení začít i v zrnech, která jsou ještě v klasech na poli. S nízkým číslem poklesu proto úzce souvisí výskyt viditelně porostlých zrn. Pro pekařské zpracování je pšenice s nízkým číslem poklesu (méně než 220 s, podle ČSN 46 1100-2) a vyšším obsahem porostlých zrn (více než 2,5 %) z technologického hlediska nevhodná.
Pšenice Ze sklizně 2023 byl podíl vzorků pšenice kontaminovaných mykotoxinem DON 14 %, což je výrazně méně, než je průměr posledních 10 let, který je 35 %. Nejméně to bylo v roce 2015 (10 %), nejvíce 2020 (75 %) (graf 1). Ve sklizni 2023 byl nejvyšší obsah DON (515 μg/kg) zjištěn u vzorku pšenice z Jihomoravského kraje, předplodinou byla kukuřice. Žádný vzorek pšenice se tedy ani zdaleka nepřiblížil směrné maximální hodnotě pro obsah DON v krmných obilovinách (8000 μg/kg) a nepřekročil ani limit pro potravinářské obiloviny (1250 μg/kg). Nejvyšší byla úroveň kontaminace pšenice mykotoxinem DON v roce 2020, kdy bylo nejen nejvíce kontaminovaných vzorků (75 %), ale vyskytovaly se i velmi vysoké hodnoty (až 5330 μg/kg). Příčinou bylo vlhké počasí, které ve druhé polovině vegetační sezóny, zejména v červnu, panovalo.
Ječmen Podíl vzorků ječmene kontaminovaných mykotoxinem DON ze sklizně 2023 byl 10 %. Stejně jako u pšenice je to pod průměrem posledních 10 let, který je 29 %. Stejný je také rok s nejvyšší úrovní kontaminace, a to 2020, kdy byl DON zjištěn u 65 % vzorků ječmene. Rokem s nejnižší úrovní kontaminace je rok 2023 (10 %), v roce 2015 byla druhá nejnižší (12 %) (graf 2). Maximální zjištěná hodnota DON v roce 2023 byla 113 μg/kg, to znamená, že všechny vzorky ječmene měly obsah hluboko pod směrnou hodnotou pro krmné obiloviny i pod limit pro potravinářské obiloviny (1250 μg/kg). Nejvyšší obsah DON byl u ječmene zjištěn v roce 2020 (3206 μg/kg), stejně jako u pšenice.
Kukuřice DON se vyskytoval u všech (tj. 100 %) analyzovaných vzorků kukuřice ze sklizně 2023 (graf 3). Průměr od roku 2015, odkdy se mykotoxiny v kukuřici sledují, je 90 %, tj. kontaminovány bývají téměř všechny vzorky a liší se jen hodnoty obsahu. Zatímco v roce 2020 měly více než 1000 μg/kg téměř tři čtvrtiny (72 %) vzorků kukuřice a nejvyšší zjištěná hodnota byla 10265 μg/kg, v roce 2023 to bylo pouze 10 % a nejvyšší zjištěná hodnota byla 2041 μg/kg. Směrná hodnota (pro kukuřici 12 000 μg/kg) tedy překročena nebyla, a to ani v roce 2023 ani v žádném z let od roku 2015.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!