Tato otázka se nedá tak snadno zodpovědět. Chov dojeného skotu je komplexní obor, v němž záleží v podstatě na všem, od výživy až po management a genetiku. Tak začal svoji přednášku na akci společnosti VVS Verměřovice veterinární lékař a uznávaný odborník v chovu skotu MVDr. Ondřej Bečvář.
„Přesto jsou nějaké body, které bych chtěl dnes podrobněji rozebrat,“ uvedl MVDr. Bečvář úvodem. Jedním z nich je podle jeho slov management stáda z hlediska zdravotního stavu.
Podle přednášejícího je jedním z nejdůležitějších ukazatelů laktační křivka, a to u jednotlivých dojnic i u celého stáda. „Devadesát procent onemocnění kromě mastitid se totiž vyskytne do 30. dne laktace,“ uvedl MVDr. Bečvář.
Stěžejní u laktační křivky je její perzistence. Podle řečníka se chovatelé nemají soustředit jen na to, jakou užitkovost má kráva po otelení, ale také na to, jak dlouho si vysoký nádoj udrží. Klíčový může být i postup při zaprahování.
Ondřej Bečvář doporučuje zaprahovat jednou týdně, a to nejlépe za přítomnosti zootechnika na dojírně. „Preferuji tzv. aktivní záprah s podrobnou kontrolou krávy včetně evidence aktuálního nádoje,“ uvedl řečník a dodal, že pokud chceme průměrnou užitkovost 30 litrů na krávu a den, musí v prvních dnech po porodu dojit více než 40 litrů a zasušit se při denní užitkovosti převyšující 25 litrů. Krávy dojicí 30 litrů denně při zaprahování vypovídají o dobrém managementu stáda.
„Pokud se nedodrží laktační dynamika, tedy perzistence laktace, perfektních výsledků v chovu nikdy nedosáhneme,“ konstatoval Bečvář.
Více si přečtete ve Farmáři č. 3