11.09.2023 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na chutnosti a vůni krmiva pro domácí mazlíčky záleží

Průmysl produkce krmiv pro domácí zvířata vynakládá mnoho výzkumné práce, úsilí a peněz na zajištění chutnosti krmiva, protože pokud konečný spotřebitel nebude krmivo konzumovat, na ničem jiném v produktu nezáleží. Jen za poslední rok vědci studovali chutnost celulózy a starověkých zrn v krmivu pro psy a také měření chuti koček.

Existují dokonce instituty věnované výzkumu chuti (spolu s čichem, protože tyto dva smysly spolu úzce spolupracují).Každé zvíře žije ve svém vlastním smyslovém světě. To znamená, že smysly každého zvířete (a člověka) jsou poněkud jedinečné. Chuť je zároveň multismyslová; roli nehraje jen vůně, ale i barva a dotek. Pokud jde o dotek, jde o pocit ústech (v tlamě) a jejich strukturu a na to, jak důležité jsou pro to, aby domácí mazlíčci přijali krmivo (zejména kočky).

Více faktů o příchutích

Senzorický výzkum, zejména v oblasti genetiky, odhalil další základní koncepty. Věděli jste například, že chuťové pohárky jsou funkční při narození, pravděpodobně i dříve? Chuťový pór má pouze šířku lidského vlasu, přesto jím musí projít vše, aby byla látka ochutnána. Každý člověk má asi 9000 chuťových pohárků; psi mají asi 2000 a kočky asi 1000.

Psi nejsou úplně králové čichu

Psi jsou známí zejména pro svůj ostrý čich, ale výzkum odhalil mnohé. Zatímco psi převyšují kočky a lidi co do počtu čichových buněk jsou pouze na čtvrtém místě v počtu pachových receptorů; sloni, prasata a medvědi mají ještě více. Výzkum také zjistil, že psi mají 817 genů čichových receptorů. Anatomie psů (včetně čichového systému) jim umožňuje sbírat více pachů, aby v nich odhalili malé změny. Možná tedy ochota mnoha psů žrát téměř cokoli, nebo to alespoň zkusit, může být proto, že ta věci prostě voní tak zatraceně zajímavě.

Jak je to s chutěmi

Z genetických výzkumů bylo v 70. letech zjištěno, že kočky nemohou cítit sladkou chuť. Některé chemické látky obsahující cukr však aktivují receptory hořkosti u koček, takže použití něčeho jako sacharin v produktech pro domácí mazlíčky, zejména v těch pro kočky, není dobrý nápad.  Podobně mají psi méně receptorů na hořkou chuť než lidé. Látka denatonium, velmi hořká látka, se již dlouho přidává do nemrznoucí směsi, aby odradila psy a kočky od jejího požití; přesto většině psů její chuť nevadí, protože mají nízký počet receptorů, takže je velmi nepravděpodobné, že by tato látka měla odstrašující účinek.Mezi í zdravotní situace, které mohou ovlivnit chuť, patří stárnutí. Snižuje schopnost chuťových a pachových buněk, takže starší zvířata jsou méně citlivá na pachy; a nový výzkum ukázal, že tato snížená citlivost vede k poklesu kognitivních funkcí.  Stres, který může přímo ovlivňovat určité chuťové receptory a může také snížit počet zralých chuťových buněk.

Pet Food  Industry

Podrobněji v časopise Krmivářství 5/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down