23.02.2017 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na příští generaci se nesmí šetřit

Zemědělský podnik s mnoha aktivitami – to je ZEPO Bohuslavice nedaleko Nového Města nad Metují. Podnik obhospodařující více než dva tisíce hektarů provozuje klasickou rostlinnou i živočišnou produkci. Kromě toho je znám i svoji potravinářskou výrobou, zahrnující sortiment 270 lahodných výrobků a partií hovězího a vepřového masa a také dvěma vlastními obchody, do nichž, kromě klasické tržní sítě, svoje výrobky dodává.

ZEPO Bohuslavice, a. s., hospodaří podle slov ředitele a předsedy představenstva Tomáše Kunce na výměře 2200 hektarů zemědělské půdy, z nichž připadá 470 ha na trvalé travní porosty. Rostlinná výroba je tradiční, pěstuje se především pšenice na zhruba 500 hektarech, ozimý ječmen na 120 ha, řepka na 180 ha a hrách na 150 ha.

Na výměře 180 hektarů v Bohuslavicích pěstují cukrovku, 240 ha připadá na kukuřici a 180 ha na vojtěšku. Plochu 40 hektarů zaujímá jílek vytrvalý na semeno.

Úlohou rostlinné výroby je vyrobit nejen kvalitní tržní plodiny, ale také plodiny krmné, které jsou určeny pro stádo holštýnského skotu. Při produkci siláží je podle ředitele podniku stěžejní kvalitní rozhrnování i dusání, které zde zajišťuje vibrační válec s vysokou hmotností. Zvlášť se tato technika osvědčila v roce 2015, kdy i přes vyšší sušinu došlo k narušení materiálu a vytlačení vzduchu a siláže tak byly kvalitní. „V suchých letech je také potřeba zvýšit výšku strniště, my jsme například měli i 45 centimetrů. Toto opatření snižuje obsah popelovin a tím i klostridií ve hmotě,“ komentuje představitel podniku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down