07.04.2016 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nákazy z potravin hrozí i v unii

Nejčastější zoonózou v Evropské unii byla v roce 2014 kampylobakterióza, jejíž výskyt v lidské populaci roste. Přestože počet salmonelóz naopak klesá, byly v tomto roce druhým nejčetnějším onemocněním z potravin. Nežádoucí prvenství ve výskytu obou zmíněných alimentárních nákaz na sto tisíc obyvatel měla Česká republika. Stále se zvyšuje výskyt nebezpečných listerióz, jejichž původce může kontaminovat i potraviny rostlinného původu.

O výskytu zoonóz, jejich původců a ohnisek nákaz v roce 2014 informuje obsáhlá zpráva, kterou nedávno zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority) a Evropské centrum pro prevenci chorob (European Centre for Disease Prevention). Zpráva vychází z údajů 32 evropských států – kromě členů Evropské unie ještě čtyř zemí Evropského sdružení volného obchodu, tj. Norska, Islandu, Švýcarska a Lichtenštejnska.
Ze související evropské legislativy je důležité nařízení č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích v potravinách účinné od 1. ledna 2006 a jeho změny. Stanovuje postup pro odběr vzorků i testování a také limity na přítomnost mikroorganismů v určitých kategoriích potravin. Přesto se mezi jednotlivými zeměmi často vyskytují rozdíly v odběru vzorků či zkušebních metodách. Vzhledem k tomu, že se některé mikroorganismy vyskytují v potravinách a u zvířat nejvíce v létě, má na výsledky také velký vliv roční období, z něhož údaje pocházejí. Srovnání situace v jednotlivých zemích znesnadňuje i skutečnost, že potřebné podklady nedodaly všechny země.*
Více si přečtete ve Farmáři č. 3

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down