27.02.2015 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Naučte se správně silážovat už dnes

Přestože je únor a porosty jsou stále v klidu, tuzemští zemědělci se jezdí v hojném počtu vzdělávat na akce pořádané firmami. Procvičit si teorii silážování přijeli do Českých Budějovic na odborný seminář společnosti Alltechnology CZ. Šlo již o deváté pokračování tradičního semináře, který se týká nejen objemných krmiv, ale i další záležitostí kolem živočišné výroby.

Ing. David Attendorn jako terénní pracovník společnosti Hansa obchodní zmínil v úvodní přednášce své postřehy z jihočeského regionu. „Loňský rok byl z hlediska počtu živin v objemných krmivech nadprůměrný, siláže jsou kvalitní. Zejména by výživáři měli v krmných dávkách zohlednit přirozený vysoký obsah škobu v objemech a neplýtvat obilím přidávaným do TMR. Zároveň je také nižší podíl vlákniny,“ sdělil přednášející.

Ing. Tomáš Berka z Alltechu všem doporučil několik silážních přípravků a zdůraznil jejich optimální dávkování v souvislosti s podmínkami sklizně, kvality píce a dalšími faktory. Jeden z přípravků – Sil-All FireGuard zabraňuje zahřívání siláží a je vhodný také při malých odběrech ze široké silážní jámy. V provozech s neodpovídajícími šířkami silážních jam se vlastně neustále odebírá tepelně znehodnocené objemné krmivo. Pokud fréza odebírá cca 30 cm ze stěny jedno za deset dní, je to špatně. Sem se tedy hodí zmíněný přípravek ochraňující živiny.

MVDr. Ondřej Bečvář jako soukromý veterinární lékař, specialista na skot, objasnil souvislost mezi kulháním krav a subklinickými ketózami. „Kulhavé krávy jsou hubené…  Hubená kráva je, protože kulhá nebo začala kráva kulhat, protože zhubla? Poslední výzkumy svědčí o tom, že pravděpodobnější je druhá varianta. Více přinese příští časopis Náš chov.*

Zahraniční host Rhun Fychan z výzkumného institutu IBERS ve Velké Británii se opět vrátil k výrobě kvalitních objemných krmiv, která začíná na poli.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down