02.10.2025 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejmenší drůbež s rostoucí oblíbeností

Křepelky jsou v Česku známé zejména z domácích či zájmových chovů, ale ve světě existují i velké komerční farmy. Ačkoliv se jedná o nejmenší a relativně nenáročný druh drůbeže, tak je třeba splnit celou řadu podmínek, aby byl jejich chov úspěšný.

Křepelky jsou nejmenšími členy řádu Galliformes, tj. hrabavých ptáků. Obvykle – v závislosti na druhu – dosahují výšky mezi 14 až 29 cm a hmotnosti 45 až 500 gramů. Ačkoliv létat dovedou, tak se raději pohybují po zemi a křídla používají pouze v nouzových situacích. I když taková křepelka polní patří k tažným ptákům. Zoologicky spadají křepelky do dvou čeledí: bažantovití (Phasianidae) a křepelovití (Odontophoridae). Křepelky spadající do čeledi bažantovitých jsou původem ze „Starého světa“ (tj. Evropa, Asie, Afrika), ale též jsou doma v Austrálii a na Novém Zélandě, zatímco domovem křepelů je tzv. Nový svět, tj. Amerika. Odhaduje se, že na celém světě existuje asi 100 různých druhů křepelek, z nichž mnohé jsou výsledkem cíleného šlechtění.

Japonské křepelky pochází z jihovýchodní Asie, ale postupně se rozšířily po celém světě
Japonské křepelky pochází z jihovýchodní Asie, ale postupně se rozšířily po celém světě

Není křepelka jako křepelka

Křepelky se těší stále větší oblibě jak jako okrasní ptáci, tak i pro svá vejce. To je dáno jejich klidnou a přátelskou povahou a poměrně nízkými nároky na chov. Například ve srovnání se slepicemi vyžadují méně prostoru a jsou výrazně tišší. Ovšem i křepelčí kohout se umí pořádně ozvat a jeho hlas neznalé dovede pořádně překvapit. Podle způsobu využití se rozlišují typy nosné, masné a okrasné.

Japonské křepelky (Coturnix japonica) pochází z jihovýchodní Asie, ale postupně se rozšířily po celém světě. Jsou asi nejznámějším a nejčastějším druhem v domácích i komerčních chovech v Asii, Africe a Evropě, a to ve dvou variantách – drobnější nosné a robustnější masné. Křepelčí kuřice dospívají ve věku zhruba šest týdnů a plné snášky obvykle dosahují ve věku 50 dnů. Při odpovídající péči snesou křepelčí nosnice v prvním roce asi 200–300 vajec. I když na trhu v Evropě či USA představují drobná křepelčí vejce relativně malý segment, tak třeba v Brazílii jde o „velký byznys“ – v obchodech se prodávají čerstvá v kartonech po 30 kusech a vařená nechybí na žádném rautovém stole či v salátovém baru. Masný typ japonské křepelky bývá porážen ve věku 35 až 42 dní při tělesné hmotnosti 165 až 300 gramů.

I když na trhu v Evropě či USA představují drobná křepelčí vejce relativně malý segment, tak třeba v Brazílii jde o „velký byznys“
I když na trhu v Evropě či USA představují drobná křepelčí vejce relativně malý segment, tak třeba v Brazílii jde o „velký byznys“

Vyskytují se v různých barevných variantách, což dále přispívá k jejich atraktivitě, zejména mezi drobnochovateli. Jejich chov by se dal označit jako udržitelný a vysoce produktivní – mají krátký generační interval (3 až 4 generace za rok), jsou odolné vůči chorobám a obliba jejich vajec i masa stoupá. Z hlediska produkce jsou považovány za nejmenší druh drůbeže. Jejich velkou předností je možnost chovat velký počet kusů na relativně malém prostoru a poměrně snadná manipulace. Japonské křepelky se též staly oblíbeným modelovým zvířetem pro biologické a genetické studie. Není divu, že se chov křepelek stále rozšiřuje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.