Objemná krmiva získávaná z lučního či pastevního porostu tvoří na řadě farem hlavní složku krmné dávky skotu. Složení lučního či pastevního porostu je různé. Existuje řada studií, hodnotících kvalitu porostu z různých pohledů.
Pro hospodaření v méně stabilních klimatických podmínkách budou farmáři potřebovat nejen nové odolné odrůdy trav, ale možná i další více či méně známé vytrvalé rostliny. Výsledky studií a dosavadní trendy ukazují na to, že světovou produkci potravin bude třeba stále zvyšovat, ale zároveň je a bude i nadále potřeba co nejvíce snižovat náklady, jejichž stoupání není ani zemědělství ušetřeno. Maso, mléko, masné a mléčné produkty získávané na farmách s volně se pasoucím skotem se postupně zařazují mezi zboží, které spotřebitelé v mnoha zemích stále častěji požadují. Jejich spotřeba tak v různých zemích, a to zejména v těch takzvaně vyspělých, vytrvale stoupá, i když rozdílnou rychlostí. Tento prostor na trhu ještě zdaleka není zaplněn a čeká na další producenty a produkty. Taková je jedna z možných vizí budoucího zemědělství nebo aspoň jeho části.
Více informací k tématu Objemná krmiva si přečtete v únorovém Farmáři