08.09.2015 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nitrooxypropanol a produkce metanu v bachoru vysokoprodukčních dojnic

Lze potlačit tvorbu metanu v bachoru vysokoprodukčních dojnic, aniž by se to negativně odrazilo v jejich užitkovosti?

V rámci snah o snížení emisí skleníkových plynů se dostává do popředí i otázka produkce těchto plynů hospodářskými zvířaty. V centru zájmu se ocitá především metan, který vykazuje mnohonásobně silnější skleníkový efekt než oxid uhličitý vznikající např. spalováním fosilních paliv. Metan se vytváří v přírodě v nezanedbatelném množství například v mokřadech. Zemědělství přispívá ke globálním emisím metanu jak rostlinnou, tak i živočišnou produkcí. Velkým zdrojem metanu jsou například rýžoviště. V živočišné výrobě jsou hlavním zdrojem metanu přežvýkavci, kteří tento plyn produkují při trávení.

Metan vzniká v trávicím traktu  důsledku činnosti metanogenních archebakterií, mezi nimiž dominují zástupci rodů Methanobrevibacter, Methanosphaera a Methanomicrobium. Syntéza metanu je jednou z koncových chemických reakcí komplexních procesů, při kterých symbiotické mikroorganismy pomáhají přežvýkavcům trávit v bachoru jinak těžko stravitelnou vlákninu. Daní za toto zpracování vlákniny mikroorganismy je ztráta malého množství energie ve formě metanu, který není využit organismem zvířete a odchází z něj do ovzduší. Tvorba metanu čili metanogeneze je nedílnou součástí trávení přežvýkavců. Její potlačení se sice zdá vhodné z hlediska omezení emisí skleníkových plynů, ale představuje poměrně razantní zásah do trávení. Je proto obtížné najít dostatečně účinné prostředky k potlačení metanogeneze, které by neměly závažný negativní dopad na zdraví a užitkovost zvířat.

Celý článek nejdete v NCH 9/2015

Ing. Tereza Žalmanová, PhD., 1

Ing. Jan Nevoral, PhD., 1

Ing. Kristýna Hošková, PhD., 1

Ing. Kateřina Zámostná, 1

Ing. Šárka Prokešová, 1

Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. 2

1 FAPPZ, ČZU Praha

2VÚŽV v. v. i., Praha-Uhříněves

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down