Bakterie byly klasifikovány především podle fenotypu, později i podle biochemických vlastností a nyní i podle vývojové genetické příbuznosti. Vzhledem ke stále více propracovanějším molekulárně genetickým metodám jsou získávány velmi podrobné informace o těchto mikroorganismech.
Nejnovější metody klasifikace jsou založeny na porovnání informací obsažených v DNA. Skupiny bakterií, které se ještě nedávno zdály být velmi podobné svými vlastnostmi se vzhledem k zavedeným velmi přesným metodám najednou jeví jako velmi odlišné. A tudíž se u některých z nich vědci usnesli, že již nemohou být ve stejném rodu. Reklasifikace se týká především rodu Lactobacillus. Jedná se o obsáhlý soubor bakterií, které se vyznačují obrovskou genetickou, metabolickou a ekologickou rozmanitostí. S taxonomií poněkud zamávala vědecká práce Zheng a kol., 2020, kde vědci přehodnotili rod Lactobacillus a zavedli nová rodová jména. Nyní tu panuje jakési mezidobí. Většinou se stále setkáte s původními názvy bakterií. Někdo již ale začíná používat novou taxonomii. Ve vědeckých článcích se již objevují práce s novými názvy bakterií. Protože bakteriální přípravky určené do siláží obsahují širokou škálu bakterií rodu Lactobacillus, tak abyste nebyli zaskočeni, uvedu několik bakterií, které byly nově přejmenovány:
Lactobacillus lactis Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis
Lactobacillus plantarum Lactiplantibacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus Lacticaseibacillus rhamnosus
Lactobacillus buchneri Lentilactobacillus buchneri
Lactobacillus brevis Levilactobacillus brevis
Lacticaseibacillus casei Lacticaseibacillus casei
Lactobacillus paracasei Lacticaseibacillus paracasei
Ing. Yvona Tyrolová
VÚŽV, v.v.i., Praha Uhříněves
Kontakt: tyrolova.yvona@vuzv.cz
Více o tématu najdete v Krmivářství 2/2023.