13.04.2004 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový způsob odhadnutí sušiny

Provozně nejsložitější částí každého silážování je správně odhadnout obsah sušiny naskladňované hmoty. Právě tento ukazatel je rozhodující pro výběr správného chemického konzervantu. Existuje řada pouček, jak obsah sušiny orientačně stanovit, ale jedná se o metody velmi nepřesné a navíc zatížené subjektivní chybou. Podle odborníků nikdo nedokáže spolehlivě odhadnout sušinu píce zavadající na poli, protože úroveň sušiny je odlišná na různých místech pole, ale zejména na povrchu či spodu řádku.

Vážení sběrných vozů

Existují různé metody přesnějšího stanovení obsahu sušiny, ale jejich vyhodnocení je většinou složité a přichází pozdě. Při sklizni je ale nutné se rozhodovat okamžitě. V Zemědělském obchodním družstvu v Mrákově při loňské sklizni otestovali novou metodu odhadu obsahu sušiny, spočívající ve vážení sběrných vozů.
Při určení odhadu sušiny touto metodou se vycházelo ze skutečnosti, že na svozném voze byl vždy stejný objem navážené píce, ale jeho váha byla odlišná v závislosti na úrovni sušiny. Na první svozné vlečce se stanovila hmotnost píce a skutečný obsah sušiny. Tím se získal základní údaj určující vztah mezi hmotností sklízeného druhu píce na vlečce a obsahem sušiny. Následně se propočetl obsah předpokládané sušiny pro různé hmotnosti. Podle skutečného vážení tak byl znám přibližný obsah sušiny na každé vlečce a operativně bylo možné rozhodovat, jestli píce patří do žlabu nebo ne.

Metoda stlačení v dlani

Zemědělci však obsah sušiny většinou zjišťují pouhým stlačením v dlani a to až před samotným silážováním. Německý odborník na sušinu Dr.Michel Wattiaux za základě dlouhodobých výzkumů dokonce sestavil příslušnou tabulku. Pokud stlačená hmota v dlani pouští štávu, obsah sušiny je pravděpodobně menší než 25%. Pokud šťávu nepouští, ale hmota po rozevření dlaně drží stlačený tvar, obsah sušiny se pohybuje mezi 25 až 30%. Pokud se hmota jen pomalu roztahuje, sušina je vyšší – 35 až 45%. V případě, že hmota se po rozevření dlaně roztáhne a rozpadne, obsah sušiny se pohybuje nad 45 %.

Důležitost odhadu

Rychlý průběh sklizně se může projevit i v určité nevyrovnanosti sušiny, která se projeví až při uskladnění. Jasně to dokumentují fotografie pořízené v Zemědělském obchodním družstvu v Mrákově. Podle odborníka na chemickou konverzaci Ing. Jaroslava Přikryla Csc je velmi pravděpodobné, že nevyrovnanost, která je evidentně vidět na průřezu jam v reálu i na fotografiích, vznikla nestejnorodostí jednotlivých sklízených ploch.
Na fotografii siláže jsou vidět vrstvy od brčálově zelené, svědčící o sušině pod 30%, až po tmavé vrstvy, které signalizují zvýšenou sušinu a průběh Mailardovi reakce - tedy ireverzibilní vazby mezi cukry a N-látkami. Tato hmota má pak velmi nízkou stravitelnost a pachově se vyznačuje vůní po karamelu. Předcházet se tomu dá pouze přesnějším odhadem obsahu sušiny ještě před samotným silážováním.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down