15.11.2003 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nutrie zasluhují větší pozornost

Pro snadno zvládnutelný, nenáročný chov a užitkovost se u našich chovatelů nutrie těšily velké oblibě. Rychle se rozšiřovaly nejen u drobnochovatelů, ale vznikaly farmové chovy, které se významně podílely na rozvoji chovu kožešinových zvířat u nás. V 80. letech minulého století se tehdejší Československo s roční produkcí přes půl miliónu kožek řadilo mezi významné světové chovatele nutrií. V současné době jsou chovy silně zredukovány, a to díky nižší poptávce a nízkým výkupním cenám nutriích kožek na světových aukcích.

Nutrie zasluhují větší pozornost
Pro snadno zvládnutelný, nenáročný chov a užitkovost se u našich chovatelů nutrie těšily velké oblibě. Rychle se rozšiřovaly nejen u drobnochovatelů, ale vznikaly farmové chovy, které se významně podílely na rozvoji chovu kožešinových zvířat u nás. V 80. letech minulého století se tehdejší Československo s roční produkcí přes půl miliónu kožek řadilo mezi významné světové chovatele nutrií. V současné době jsou chovy silně zredukovány, a to díky nižší poptávce a nízkým výkupním cenám nutriích kožek na světových aukcích.
V Evropě jsme byli první
První snahy o farmový chov nutrií pocházejí z Argentiny a Kalifornie; ve 30. letech minulého století bylo v Argentině kolem 100 farem. Asi o čtvrtstoletí později se nutrie začaly chovat i v Evropě. Základy prvního evropského chovu položil český rodák Jiří Kinzel v Jablonném nad Orlicí, který měl s chovem kožešinových zvířat bohaté zkušenosti (ve 20. letech minulého století založil první farmu lišek u nás).
Chov
Nutrie je zvíře se soumračným způsobem života, dobře vyvinutým čichem, sluchem a hmatem; hmatová tělíska mají v okolí hmatových vousů a na polštářích prstů. Stavbou těla a exteriérem jsou „něco“ mezi ondatrou a bobrem. I nutrie je dobře přizpůsobena životu ve vodě. Dospělí samci dosahují hmotnosti sedm až devět kilogramů i více, samice bývají menší. Březost trvá asi 130 dnů, ve vrhu je v průměru pět mláďat, která jsou prvních 14 dnů závislá na příjmu mléka samice. Přestože již poměrně brzy po narození mláďata prozkoumávají okolí, pevnou potravu začínají přijímat až po dvou týdnech. Nutrie krmíme podobně jako králíky - jadrnými krmivy (obilovinami, granulemi), okopaninami, mrkví, jablky, zelenou pící. Vedle minerálních látek a vitamínů jsou vhodným doplňkem i větve z ovocných stromů k ohryzu. Mláďata se odstavují od samice asi v sedmi týdnech, pohlavní dospělosti dosahují v pěti měsících. V sedmi měsících můžeme sestavovat chovné skupiny v poměru jednoho samce na tři až šest samic. Způsoby chovu nutrií jsou rozdílné, a to v závislosti na možnostech využití zdrojů vody. Využívá se klecových technologií s napáječkami i různých typů kotců (nejčastěji s betonovým základem) s bazénky ke koupání zvířat. Na jedno zvíře je třeba počítat asi se 2 l vody.
Kvalitní a odolná kožešina
S profesionálním chovem u nás se rychle rozvíjela i šlechtitelská práce, která byla na velmi vysoké úrovni. Vedle tzv. standardních nutrií, které jsou svým zbarvením nejvíce podobné svým divokým sestřenicím, byla našimi chovateli vyšlechtěna ještě stříbrná a vícebarevná nutrie. Ve světě se postupně vyšlechtilo několik dalších barevných typů nutrií, například zvířat černě zbarvená, dále bílá, zlatá, pastelová, safírová nebo perlová. Svého času byla kvalitní a odolná kožešina nutrií vyhledávanou surovinou kožešnického průmyslu. Kabáty z nutriích kožek a různé doplňky – čepice, límce apod. byly oblíbenou módní záležitostí. Za některé typy barevných kožek se platilo i dvakrát tolik, co za kožky standardně zbarvených zvířat. Chovatelé se tak dostali na cenovou úroveň srovnatelnou s cenou kožek standardních norků.
Dietní maso
Nutrie se chovají nejen pro kožky (mláďata se kožkují od sedmi měsíců), ale také pro maso, které je složením velmi podobné králičímu. Ovšem na rozdíl od králíka je svalovina nutrie tmavší. Vysokým obsahem bílkovin (kolem 20 %) a nízkým obsahem tuku (po odstranění tuku z trupu do 5 %) je maso nutrií hodnoceno jako dietní. Dá se upravovat na všechny způsoby (včetně uzení) podobně, jako maso králíka. V domácnostech je nejčastější kulinářskou úpravou pečená nutrie na česneku.
Přestože nutrie jsou z farmově chovaných kožešinových zvířat nejméně náročné, na novou konjunkturu na světových trzích si podle dostupných zpráv budou muset ještě nějakou dobu počkat. Současný módní trend je totiž spíše nakloněn norkům a činčilám….

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down