Produkcí kozího a ovčího mléka a jeho zpracováním se Kozí farma Pěnčín manželů Pulíčkových na Liberecku zabývá posledních patnáct let. V současné době v sezóně zpracují až 1500 litrů ovčího a kozího mléka denně, z něhož vyrábějí například kefíry, jogurty, tvarohové výrobky a samozřejmě sýry. Sortiment pětadvaceti druhů ovčích a kozích výrobků je k dostání nejen v podnikové prodejně, ale mimo areál farmy také na farmářských trzích v Praze nebo v obchodním řetězci Globus a farmářských prodejnách Náš grunt. Zbývá jen doplnit, že většina těchto mléčných výrobků nese označení bio.
Rodinnou kozí farmu, jejíž součástí je také 220 ha zemědělské půdy, z nichž je 30 ha vlastních, Pulíčkovi založili před dvaceti roky. Tehdy začínali asi se stovkou krav bez tržní produkce mléka. První kozy pořídili před patnácti roky a o sedm let později ještě přikoupili třicet kusů východofríských ovcí.
Jak již bylo řečeno v úvodu, hlavním podnikatelským záměrem rodinné kozí farmy v Pěnčíně je produkce kozího a ovčího mléka a jeho zpracování. K tomu účelu zde již sedmým rokem využívají dojírnu Farmtec s dvakrát čtyřiadvaceti dojicími stáními. V dojírně, která je vybavena automatickou sanitací a nezbytným dávkovačem jádra, zvířata obsluhují dva dojiči, kteří 800 dojnic ráno podojí za tři a půl hodiny. Večer pak s touto činnosti skončí o půl hodiny dříve. Od letošního roku je v čekárně s kapacitou pro 150 zvířat nainstalovaný elektrický přiháněč, který obsluze významně šetří čas.
Ve vlastní výrobně Pulíčkovi v sezóně denně zpracují až 1500 litrů ovčího a kozího mléka. Z tohoto množství je třetina výrobků v tekutém stavu (kefíry, jogurty), stejný podíl tvoří i sýry a tvarohové výrobky.
„Naše kapacita je stále vyprodaná, byť stavy dojnic mírně navyšujeme. Za patnáct let již máme bohatý sortiment výrobků, za něž od roku 2010 pravidelně získáváme od Agrární komory Libereckého kraje ocenění za výrobek roku v kategorii biopotraviny a dále za nejlepší regionální potravinu. Letos to bylo například za tvarohové dezerty jahodová a čokoládová ovečka, které vyrábíme z tučnějšího tvarohu. Velmi si vážíme toho, že naše výrobky chutnají nejen nám a hodnoticí komisi, ale i spotřebitelům,“ konstatoval Josef Pulíček.*
Více se dočtete v listopadovém čísle časopisu Náš chov.