06.03.2023 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Objemem to začíná, na objemu to mnohdy končí

Společnost VVS Verměřovice uspořádala koncem ledna týdenní přednáškové turné k problematice siláží po celé České republice. Sice tato problematika opakuje každý rok, ale stále je o čem povídat a co na silážování zlepšovat. Jak konstatoval Jaroslav Falhar z VVS: Objemné krmivo je to nejkvalitnější, co kravám můžete dát.

Cyklus přednášek začal v pondělí 23. ledna v hotelu Ort, v obci Nepřívěc u Sobotky, následoval Hotel Relax u Drsů v Táboře, dále kulturní dům ve Věrovanech u Olomouce, dále se přednášející přesunuli do Verměřovic, sídla společnosti VVS a v pátek turné přednášek vyvrcholilo v Jelínkově vile ve Velkém Meziříčí.

 

Krmiva na celý rok

Správný postup nastínil Ing. Jaroslav Falhar: „Hlavním důvodem silážování krmiv je zajistit dostatečnou kapacitu kvalitní krmivové základny na celý rok,“ uvedl a připomněl, že silážování začíná již přípravou strojů. „To nejhorší je, když se řezačka za hodinu zastaví…“

Nejdůležitější a zároveň nejtěžší je podle přednášejícího vytipovat ideální termín sklizně. Raději ale dříve, než později. Základním předpokladem je sklízet v optimální zralosti a hmotu naskladňovat v ideální sušině. Také je potřeba plánování co nejrychlejšího zavadání hmoty.

Optimální termín sklizně u nejdůležitějších plodin je:

  • Vojtěška – období tvorby květních poupat (butonizace)         
  • Jetel – počátek kvetení
  • Trávy – období metání
  • GPS – mléčně-vosková zralost zrna
  • LOS – obilovina v mléčně-voskové zralosti zrna                     
  • Kukuřice – mléčně-vosková zralost zrna, sušina celé rostliny 30 až 33 %                 

Porosty je nejlépe sekat odpoledne, kdy je nejvyšší obsah jednoduchých cukrů, přes noc nechat zavadat a sklízet opět až po opadnutí rosy. Je třeba také dodržovat minimální délku strniště, hlína znamená nežádoucí klostridie. „Pozor na nesklizené zbytky starých sečí,“ varuje Jaroslav Falhar.  

Pět základních pravidel silážování

Ing. Václav Brynda mladší v druhé přednášce připomněl správnou praxi a roli bakterií a enzymů při silážování:

Patero pravidel pro silážování

  • Pro danou plodinu zvolte vhodnou technologii a dobu sklizně, včetně aditiva.
  • Silážovanou hmotu dobře udusejte. Důkladněji dusejte u stěn silážního žlabu.
  • Silážovanou hmotu izolujte proti vnikání vzduchu, a to i pod fólie, zejména v blízkosti stěn silážního žlabu.
  • Použijte zátěžové pytle v nepřerušené řadě po celém obvodu silážního žlabu, v příčných pásech uvnitř a tam, kde se fólie překrývají, raději ve dvou řadách.
  • Siláž ze silážních prostor odebírejte tak, aby se co nejvíce omezilo kažení, neodkrývejte velkou plochu.
  • Pro zamezení vniku kyslíku pod neodkrytou část siláže položte na fólie zátěžové pytle v nepřerušené řadě.

Celý článek najdete v Našem chovu 3/2023. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down