18.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obsah mastných omega-3 kyselin v drůbežích výrobcích

Příznivý vliv omega-3 mastných kyselin v prevenci a léčbě kardiovaskulárních nemocí, určitých autoimunitních poruch, diabetu a některých typů rakoviny a zjištění, že současná spotřeba těchto kyselin ve výživě lidí je nižší, než se doporučuje, vzbudila zájem o zvýšení obsahu těchto kyselin ve vejcích a drůbežím mase.

Obsah n-3 kyselin v drůbežích výrobcích se zvyšuje aplikací rybího oleje, lněného semene, rybí moučky, mořských řas a kanoly do krmných dávek brojlerů. Použití těchto krmných komponent má i určité nepříznivé následky, jako je snížení senzorické kvality vajec a masa, snížená stabilita lipidů a zvýšení nákladů na výrobu krmných dávek. Nepříznivé vlivy lze odstranit například mícháním různých zdrojů kyselin, zvýšením hladiny vitamínu E v těle zvířat a aplikací kvalitních krmných složek.
Can. J. Anim. Sci., 81, 2001, č. 3

Vejce s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin
Zvyšování obsahu pro lidskou výživu významných omega-3 mastných kyselin je možné úpravou krmných dávek nosnic. Jejich krmivo obsahuje určitý podíl lněného semene, rybího oleje nebo šrotu a mořských řas. Nepříznivým úkazem je, že vejce nosnic krmených mořskými produkty nebo lněným semenem mají rybí pach nebo chuť. Z komponent užívaných v dávkách nosnic pro produkci vajec bohatých na omega-3 mastné kyseliny se pěstují běžným postupy jen len a šalvej (Salvia hispanica L.), které vykazují nejvyšší obsah žádoucí kyseliny alfa linolové. Mezi oběma zdroji jsou však značné rozdíly v dostupnosti a ceně a z tohoto hlediska má přednost len.
Can. J. Anim.Sci., 81, 2001, č. 3

Jak aplikovat vitamín C proti stresu?
Výzkumem bylo prokázáno, že předporážkový stres u drůbeže spojený se změnou prostředí, změnou v krmení, napájení, ve světelném režimu a s manipulací se zvířaty lze příznivě ovlivnit aplikací vitamínu C. Vědci dokázali, že aplikace vitamínu C (kyseliny askorbové) do napájecí vody v množství asi 1 kg na 1000 litrů 24 hodin před začátkem odchytu snižuje ztráty spojené s předporážkovým stresem a zvyšuje jatečnou výtěžnost. Nevýhodou je relativně menší stabilita tohoto vitamínu, citlivost vůči UV záření a snadná oxidace v roztocích a krmivech. Zachování doplňkové kyseliny askorbové v krmivu je výrazně ovlivněno jeho složením, přidávanými minerálními prvky a vitamíny a některými dalšími faktory, jako je doba skladování, vlhkost, teplota a výrobní podmínky. Současný výzkum je zaměřen na hledání nejvhodnější formy a aplikačního postupu vitamínu C. Zatím se ukazuje, že minimální ztráty kyseliny askorbové se dosahují u potahovaných forem a jako nejvhodnější se ukazuje aplikace do napájecí vody, která umožňuje největší flexibilitu podle momentálního stavu hejna..
World Poultry, 17, 2001, č. 10

PEMS u krůt
Nový vir identifikovaný v Agricultural Research Service (ARS) v Athenách (Georgia, USA) dostal název astrovirus. Astrovirus, který napadá mladé krůty je spojovaný s PEMS (Poult Enteritis Mortality Syndrome). Zatímco dříve způsoboval problémy a miliónové ztráty chovatelům krůt na jihovýchodě, objevuje se nyní po celých USA.
PEMS způsobuje u krůt závažné průjmy, omezuje růst a je příčinou vysoké mortality. U napadených zvířat se zaznamenávají dlouhodobé změny v imunitním systému a vysoká citlivost vůči ostatním infekčním činidlům.
Vědci zatím vyvinuli diagnostické testy a zkoumají možnost vakcinace. Zaměřují se na zjištění zásobáren astroviru a možnost přenosu z krůt na ostatní druhy ptáků.
Feedstuffs, 73, 2001, č. 46

Podle zahraničích materiálů zpracovala Ing. Pavla Schneiderová, ÚZPI, Praha

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down