Levnější způsob zmrazení reprodukčních buněk by mohl pomoci zajistit produkci potravin v tropických zemích s nízkými a středními příjmy. Nízkonákladová metoda kryokonzervace by mohla pomoci zachovat 1600 místních plemen kuřat, která jsou důležitým zdrojem příjmů pro drobné zemědělce v těchto oblastech.
Vědecký průlom by také mohl pomoci zajistit geny drůbeže z původních plemen pro úsilí o vývoj ptáků s odolností vůči změně klimatu nebo chorobám a zajištění produkce potravin.Tým z Centra pro genetiku a zdraví tropických hospodářských zvířat (CTLGH) a Roslinský institut spolu s komerčními partnery Cobb-Europe ověřil jednoduchou techniku, při které byly reprodukční orgány kuřat extrahovány z embryí podle pohlaví a zmrazeny. Po rozmrazení byly reprodukční buňky injektovány do sterilních náhradních embryí. Mužské reprodukční buňky byly injektovány do mužských embryí a ženské buňky do ženských embryí.
Kontrola reprodukčních genů
Výzkum využívající fluorescenční proteiny k označení buněk dárců a metodu kontroly reprodukčních genů nesených oběma rodiči – známé jako Sire Dam Surrogate Mating – ukázal, že mláďata měla gebby výhradně od svých dárcovských rodičů. Zmrazení celého reprodukčního orgánu je důležitější než zmrazení oddělených reprodukčních buněk, zjistily experimenty. Dr. Tuanjun Hu z Roslinského institutu a CTLGH komentoval výzkum takto: „Toto jednoduché, levné a low-tech vytvoření biobanky bude prospěšné pro chovatele drůbeže po celém světě, pro velké i malé. Sníží náklady na chov hospodářských zvířat a prospěje dobrým životním podmínkám kuřat tím, že sníží počet ptáků ve výzkumných zařízeních.“ Dr. Mike McGrew, vedoucí programu, dodal: „Zatímco kryokonzervace reprodukčních buněk u dospělých hospodářských zvířat je rutinní, u drůbeže je problematická a alternativy in vitro jsou technicky náročné a drahé. Tato jednoduchá technika nevyžaduje, aby buňky byly vytvořeny in vitro v laboratoři, což usnadňuje a zlevňuje konzervaci kuřat, což je přínosem jak pro komerční, tak pro drobné zemědělce.“
Zachování rozmanitosti kuřat
A profesor Appolinaire Djikeng, ředitel CTLGH, dospěl k závěru: „Kuře je klíčovým zvířetem pro miliony drobných zemědělců v zemích s nízkými a středními příjmy. Tato jednoduchá a levná metoda, vyvinutá prostřednictvím spolupráce CTLGH mezi společnostmi Roslin, ILRI a Cobb-Europe, umožní zachování rozmanitosti drůbeže, aby se zajistilo, že zemědělci mohou chovat ptáky, kteří jsou odolní vůči extrémnímu klimatu a tvoří spolehlivý zdroj potravy a příjmů pro farmářské rodiny.“ *Výzkum byl publikován v časopise eLife a byl financován Nadací Billa a Melindy Gatesových, Britským úřadem pro zahraniční věci a rozvoj Commonwealthu a Národním centrem pro nahrazení, zdokonalení a snížení počtu zvířat ve výzkumu (the National Centre for the Replacement, Refinement and Reduction of Animals in Research).
Poultry World