Včely a další opylovači jsou důležitou součástí přirozené i kulturní krajiny a mají významnou úlohu nejenom při pěstování potravin, a to v celosvětovém měřítku. Avšak populace prospěšného hmyzu se zmenšují a za jednoho z největších viníků jsou označovány pesticidy, jejichž použití je zejména v posledních letech masivně omezováno. Současně vědci pátrají po dalších možnostech, jak včely před negativním vlivem pesticidů chránit.
Včela medonosná (Apis mellifera) je jedním z klíčových článků zemědělské produkce, jelikož se stará o opylování přibližně 35 % druhů rostlin, které se využívají k získávání potravin, ale jejich práce přesahuje i do přírodních ekosystémů. Jejich příspěvek do světové ekonomiky spočívá i v produkci medu a dalších surovin (například propolisu či vosku), které jsou využívány v řadě odvětvích lidské činnosti. Je tedy jasné, proč je důležité, aby se včelám a dalšímu hmyzu dařilo.
Pro včely jsou hrozbou nejenom patogeny, změny klimatu (a s nimi související extrémní výkyvy počasí) a další nepříznivé vlivy prostředí, ale v posledních letech se poukazovalo především na vysoké dávky průmyslových látek, které byly aplikovány na rostliny při ochraně proti chorobám a škůdcům. V jednom z výzkumů například biologové z University of California v San Diegu prokázali, že některé z běžných pesticidů mohou být u jinak zcela zdravých včel příčinou významného zhoršení schopnosti létat. To se následně promítlo nejenom do úrovně opylení, ale též do kvality a zdraví včelstva. Již dřívější výzkum jim ukázal, že u včel, které přišly při shánění potravy do kontaktu s pesticidy ze skupiny neonikotinoidů, byla nižší pravděpodobnost návratu do domovského úlu. Neonikotinoidové insekticidy jsou neurotoxické, v některých částech světa se používají na širokou škálu plodin, včetně ovoce a zeleniny, ať už ve formě postřiků, aplikací do půdy či na semena. Rezidua těchto insekticidů byly nalezeny v nektaru, pylu a vodě, které včely sbírají.
Tým vědců z UC San Diego, v němž byl i postgraduální student Simone Tosi a profesor biologie Jamese Nieha, ve spolupráci s docentem Giovannim Burgiem z univerzity v italské Bologni podrobně popsali, jak thiamethoxam, jenž se používá třeba v kukuřici, sóje a bavlně, poškozuje včely. Aby vědci mohli ověřit svou hypotézu, že tento pesticid u včel zhoršuje schopnost letu, museli navrhnout a zkonstruovat speciální zařízení, které jim umožnilo testovat létající včely za konzistentních a kontrolovaných podmínek. Měsíce testování a získávání dat jim odhalily, že obvyklé dávky neonikotinoidů (nikoliv letální), kterým by včely mohly být vystaveny při shánění potravy na zemědělsky využívaných plochách, u nich vedly k podstatnému zhoršení schopnosti létat – ať už z hlediska doby a rychlosti letu, tedy i doletové vzdálenosti.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!