Telata 2024 – to byl název semináře, který pro chovatele dojeného skotu zorganizovaly společnosti VVS Verměřovice, s. r. o., a ADDICOO GROUP, s. r. o. V Němčicích u Kolína se sešla bezmála stovka zájemců, která se od zahraničních a tuzemských specialistů dozvěděla vše, co souvisí se zdárným odchovem telat. Kromě aktuálních poznatků samozřejmě nechyběly ani praktické zkušenosti, mimo jiné i z chovu společnosti Jasanka, s. r. o. Osvědčené praktiky prezentovala zootechnička Ing. Lucie Pokorná.
Rodinný podnik Jasanka, s. r. o., hospodaří v jižních Čechách na Táborsku, kde se již více než třicet let věnuje klasické zemědělské výrobě. Rostlinnou výrobu provozuje na výměře 1950 ha, přičemž na polovině obhospodařované plochy pěstuje obiloviny, 30 % výměry slouží jako krmivová základna a na zbytku orné půdy jsou olejniny s bramborami.
V živočišné výrobě se rodinná společnost zabývá chovem českého strakatého skotu plemene. Z celkového počtu 1245 evidovaných zvířat má 460 dojnic, které jsou ustájené ve dvou produkčních stájích, z nichž jedna je ve středisku Krátošice a druhá v Roudné. Navazující ustájovací kapacity pro odchov telat a jalovic a výkrm býků jsou v okolních vesnicích.
Jak to děláme my
Podle uzávěrky za posledních dvanáct měsíců chovatelé společnosti Jasanka dosahují průměrné užitkovosti 9 227 kg mléka (31 kg na dojenou a 27 kg na ustájenou krávu) se složkami 3,86 % tuku a 3,62 % bílkovin. Co se týká reprodukce, u krav dosahují zabřezávání na úrovni pod padesát procent, u jalovic kolem 70 %, přičemž aktuální ztráty telat nedosahují ani dvou procent, což je mimochodem o dvacet procent méně, než před pouhými dvěma roky! Co se v odchovu telat změnilo?
„Jestliže ještě v roce 2022 jsme vykazovali ztráty telat úhynem na úrovni 22 %, o rok později to bylo pod deset procent a aktuálně jsme hluboko pod dvěma procenty, respektive na úrovni 1,6 %. Tuto rapidní změnu přinesla opatření zavedená v loňském roce. Zásadně jsme zlepšili práci s kolostrem a stejně tak i péči o telata, která dostal na starosti konkrétní ošetřovatel. A pokud bych měla být konkrétní, narozené tele ošetříme, napojíme ho a označíme. Samozřejmě se postaráme i o matku, které ze všeho nejdříve podáme drink po otelení. Mlezivo získané od otelené krávy kontrolujeme refraktometrem. Pokud je kvalitní a máme ho dostatek, zamrazíme ho v kolostrálním pytli. V případě potřeby mlezivo rozmrazujeme pomalou metodou ve vodní lázni na teplotu 45 °C. Jestliže otelení proběhne v pořádku a tele má sací reflex, dostane mlezivo v dávce 3,5 litru nejpozději do dvou hodin po narození. Od počátku mají telata k dispozici také vodu. Pátý den po narození telata krmíme sušeným mlékem, které dostávají až do odstavu. Pokud jde o ustájení, první dva týdny jsou telata v boudičkách, potom je převádíme do skupinových kotců, kde jsou napájena z mléčného automatu,“ podělila se o své zkušenosti Ing. Lucie Pokorná.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!