Studie publikovaná v magazínu All About Feed porovnávala funkci bachoru a produkci mléka krav, kterým byla podána jedna ze tří diet: pouze tráva (pastva), jetel (pastva) a směsná krmná dávka TMR.
Jak lze optimalizovat užitkovost dojnic pro maximální produkci a funkci bachoru ve stádě? Výzkumníci porovnávali tři diety dojnic – trávu, jetel a směsnou krmnou dávku (TMR). Sledovali vliv na produkci mléka, dojivost a produkci mléčné sušiny.
Přehled a délka pokusu
Studie byla provedena během jedné úplné laktace (otelení v únoru/březnu a zasušení v listopadu). Srovnávala funkci bachoru a produkci mléka krav, které nabízejí 1 ze 3 dietních ošetření:
Pro hlubší pohled na bachor a jeho funkci během výzkumu měly některé krávy do bachoru umístěnou kanylu pro odběr vzorků obsahu bachoru. Kanylované krávy byly zařazeny do stád na pastvě i stád s TMR. Mezi sezónami byly kanylované krávy přemístěny z pokusné plochy na neexperimentální travní porost a spásány převážně jílkem vytrvalým. Každé ošetřované stádo čítalo dalších 17 krav bez ošetření kanylou.
Způsoby pastvy a krmení
Pastviny (tráva a jetelotráva) byly po dobu trvání experimentu rotačně spásány, přičemž mezi polovinou února a polovinou listopadu bylo dosaženo 8,3 rotace. Skupina TMR byla celoročně ustájena.
TMR se skládala z (kg v sušině):
Složení koncentrátu TMR
Koncentrátová směs se skládala z (g/kg sušiny):
Údaje o VFA v bachoru, čpavku, kyselině mléčné a pH pocházely z krav s bachorovou kanylací. Výsledky produkce mléka pocházejí ze tří ročních období – jaro (duben/květen), léto (červen/červenec) a podzim (srpen/září).
Vliv na dojivost
Vědci zjistili, že typ nabízené stravy významně ovlivnil produkci mléka; dojivost a mléčná sušina byly obecně nejvyšší na TMR dietě. Údaje ze vzorku bachoru ukázaly, že strava také ovlivnila funkci bachoru; významně změnil profil těkavých mastných kyselin v bachoru (VFA) a amoniaku a kyseliny mléčné, ale neměl žádný vliv na pH v bachoru.
Vliv jetele na bachor
Začlenění jetele do travního porostu vedlo k vyšším (p < 0,05) celkovým koncentracím VFA a amoniaku ve srovnání se skupinami „tráva“ a „TMR“. Zvýšená koncentrace amoniaku v bachoru byla spojena s významně vyšším obsahem močovinového dusíku v mléce v mléce od krav krmených jetelem, což ukazuje na větší přebytek bílkovin v potravě při této dietě.
Závěry studie
Systém krmení dojnic na bázi jetele by mohl významně změnit funkci bachoru, složení mléka a dojivost. Zařazení jetele do stravy vedlo k vyšším celkovým koncentracím VFA a amoniaku v bachoru a vyššímu dusíku močoviny v mléce ve srovnání s dietou "tráva" a TMR. Zahrnutí jetele bílého do spásaných travních porostů vedlo ke zvýšení produkce mléka ve srovnání s travním porostem bez leguminóz.*
Zdroj: All About Feed, původní publikace: Stephen McAuliffe – Queen's University Belfast a Teagasc, Animal & Grassland Research and Innovation Center; John F. Mee; Norann Galvin a Deirdre Hennessy – Teagasc a Eva Lewis – Devenish, Lagan - Animals