14.04.2025 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Optimalizace krmných dávek dojnic – vliv jetele

Studie publikovaná v magazínu All About Feed porovnávala funkci bachoru a produkci mléka krav, kterým byla podána jedna ze tří diet: pouze tráva (pastva), jetel (pastva) a směsná krmná dávka TMR.

Jak lze optimalizovat užitkovost dojnic pro maximální produkci a funkci bachoru ve stádě? Výzkumníci porovnávali tři diety dojnic – trávu, jetel a směsnou krmnou dávku (TMR). Sledovali vliv na produkci mléka, dojivost a produkci mléčné sušiny.

Přehled a délka pokusu

Studie byla provedena během jedné úplné laktace (otelení v únoru/březnu a zasušení v listopadu). Srovnávala funkci bachoru a produkci mléka krav, které nabízejí 1 ze 3 dietních ošetření:

  • krávy pasoucí se pouze na travnatých porostech, které dostávaly 250 kg dusíku (N)/ha/rok (tráva),
  • Krávy spásající porosty jetele s 250 kg N/ha/rok (jetelotráva),
  • Krávy krmené směsnou krmnou dávkou, které byly ustájené pouze ve stáji (TMR).

Pro hlubší pohled na bachor a jeho funkci během výzkumu měly některé krávy do bachoru umístěnou kanylu pro odběr vzorků obsahu bachoru. Kanylované krávy byly zařazeny do stád na pastvě i stád s TMR. Mezi sezónami byly kanylované krávy přemístěny z pokusné plochy na neexperimentální travní porost a spásány převážně jílkem vytrvalým. Každé ošetřované stádo čítalo dalších 17 krav bez ošetření kanylou.

Způsoby pastvy a krmení

Pastviny (tráva a jetelotráva) byly po dobu trvání experimentu rotačně spásány, přičemž mezi polovinou února a polovinou listopadu bylo dosaženo 8,3 rotace. Skupina TMR byla celoročně ustájena.

TMR se skládala z (kg v sušině):

  • 7,15 travní siláž,
  • 7,15 kukuřičná siláž, a
  • 8,3 koncentrátů.

Složení koncentrátu TMR

Koncentrátová směs se skládala z (g/kg sušiny):

  • 130 kukuřice,
  • 155 melasových řepných řízků,
  • 300 sójových bobů,
  • 120 palíren kukuřice,
  • 150 ječmene,
  • 75 řepkového šrotu,
  • 30 přípravek megalak,
  • 5 soli,
  • 7 kyselý pufr,
  • 28 minerálů a vitamínů.

Údaje o VFA v bachoru, čpavku, kyselině mléčné a pH pocházely z krav s bachorovou kanylací. Výsledky produkce mléka pocházejí ze tří ročních období – jaro (duben/květen), léto (červen/červenec) a podzim (srpen/září).

Vliv na dojivost

Vědci zjistili, že typ nabízené stravy významně ovlivnil produkci mléka; dojivost a mléčná sušina byly obecně nejvyšší na TMR dietě. Údaje ze vzorku bachoru ukázaly, že strava také ovlivnila funkci bachoru; významně změnil profil těkavých mastných kyselin v bachoru (VFA) a amoniaku a kyseliny mléčné, ale neměl žádný vliv na pH v bachoru.

Vliv jetele na bachor

Začlenění jetele do travního porostu vedlo k vyšším (p < 0,05) celkovým koncentracím VFA a amoniaku ve srovnání se skupinami „tráva“ a „TMR“. Zvýšená koncentrace amoniaku v bachoru byla spojena s významně vyšším obsahem močovinového dusíku v mléce v mléce od krav krmených jetelem, což ukazuje na větší přebytek bílkovin v potravě při této dietě.

Závěry studie

Systém krmení dojnic na bázi jetele by mohl významně změnit funkci bachoru, složení mléka a dojivost. Zařazení jetele do stravy vedlo k vyšším celkovým koncentracím VFA a amoniaku v bachoru a vyššímu dusíku močoviny v mléce ve srovnání s dietou "tráva" a TMR. Zahrnutí jetele bílého do spásaných travních porostů vedlo ke zvýšení produkce mléka ve srovnání s travním porostem bez leguminóz.*

Zdroj: All About Feed, původní publikace: Stephen McAuliffe – Queen's University Belfast a Teagasc, Animal & Grassland Research and Innovation Center; John F. Mee; Norann Galvin a Deirdre Hennessy – Teagasc a Eva Lewis – Devenish, Lagan - Animals 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.