30.11.2018 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovčáci žádají o status rizika TSE

Podmínky pro uznání statusu rizika transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE), respektive scrapie – klusavky, jsou uvedeny v OIE Terestriálním kódu. Výsledkem klasifikace z pohledu rizika TSE může být přidělení dvou úrovní statusů. Prvním je status kontrolovaného rizika, který může být přiznán, pokud hospodářství ovcí nebo koz splňuje požadované podmínky poslední tři roky. Pokud stejná kritéria hospodářství ovcí nebo koz splňuje po dobu nejméně sedmi let, lze hospodářství přiznat druhou úroveň statusu, kterým je status zanedbatelného rizika.

Podle dostupných údajů k 5. 11. 2018 byl udělen status zanedbatelného rizika 329 hospodářstvím, 134 jich získalo status kontrolovaného rizika.
V Evropě mají status zanedbatelného rizika v Rakousku, Finsku a ve Švédsku. Vnitrostátní program tlumení klusavky uplatňují v Dánsku a ve Slovinsku.
„Status zanedbatelného rizika klasické klusavky lze získat na základě žádosti zaslané Evropské komisi. Podle nařízení EP a Rady (ES) č. 999/2001 je žádost podmiňována dostatečným počtem vyšetřených ovcí a koz starších osmnácti měsíců, což je nejméně patnáct set kusů ovcí a sto koz ročně, po dobu minimálně sedmi roků. Tuto podmínku Česká republika splní v roce 2019 a jde o to vyjasnit si, zda o status, který na jedné straně přináší výhody, ale na straně druhé i nevýhody, požádat. Získání statusu zanedbatelného rizika klasické klusavky je výhodné pro volný obchod v Evropské unii a dále i proto, že již nebude nutné udělovat status jednotlivým hospodářstvím. Jeho nevýhodou je omezení možností nakoupení plemenných zvířat z ostatních států, která by měla pocházet pouze z hospodářství se shodným statusem, nebo s uplatňovaným vnitrostátním programem na tlumení klusavky, případně by se jednalo pouze o ovce s genotypem ARR/ARR,“ vysvětlil ředitel Státní veterinární správy MVDr. Zbyněk Semerád.*
Více se dočtete v lednovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down