08.01.2001 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovcím svědčí geneticky modifikovaný vlčí bob

Desetiletý výzkum australských vědců přinesl geneticky modifikovaný vlčí bob, jehož zkrmování výrazně zvyšuje užitkovost ovcí.

Růst vlny i svaloviny ovcí je náročný na aminokyseliny obsahující síru. Ovce vstřebávají tyto aminokyseliny v tenkém střevě, ale při průchodu potravy bachorem je až 40% sirných aminokyselin rozloženo. Australští vědci proto přenesli do vlčího bobu gen slunečnice, podle kterého je vyráběna bílkovina chránící sirné aminokyseliny před rozkladnými procesy v bachoru. Z takto modifikovaného vlčího bobu získají ovce mnohem více sirných aminokyselin. Zkrmováním tohoto vlčího bobu se zvýší produkce vlny o osm procent a přírůstky tělesné hmotnosti stoupnou o sedm procent.
Australští chovatelé ovcí si od nového krmiva slibují pokles výrobních nákladů, nárůst tržeb a tudíž zvýšení rentability chovu ovcí. V Austrálii se ročně vypěstuje asi 1,2 milionu tun vlčího bobu a z toho se 200 tisíc tun zkrmí ovcím. Většinou slouží vlčí bob jako doplňkové krmivo během suchého letního období. V plánech australských vědců je stabilizovat genetickou manipulací sirné aminokyseliny i u jetele.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down