Dr. Richard Murphy, ředitel výzkumu v Alltech European Bioscience Center přednášel na konferenci Alltech ONE 2022 o výživových strategiích, které umožňují zlepšit gastrointestinální trakt drůbeže a o jeho vlivu na odolnost vůči chorobám. Lze kontrolovat patogeny v prostředí bez antibiotik?
Přednášející řekl, že ve výzkumném centru pracují na složením mikrobiomu, ale jedna z nejzajímavějších prprací jejich výzkumu je koncept kolonizační odolnosti. Jde o vrozenou kontrolu patogenů, jako Clostridia, E. coli, Listeria.
Odolnost vůči kolonizaci střev patogeny závisí na rozmanitosti střevní mikroflóry. Při nízké diverzitě mikroflóry se rezistence vůči kolonizaci snižuje, což umožňuje patogenům uchytit se v GI traktu a může nastat problém. Čím rozmanitější je tedy střevní mikroflóra, tím vyšší je odolnost vůči kolonizaci patogeny.
Existuje mnoho různých nutričních strategií, které pomáhají kontrolovat zdraví a výkonnost drůbeže a jiných hospodářských zvířat. Jedním z nejpopulárnějších a pravděpodobně jedním z nejúspěšnějších bylo užívání prebiotik na bázi mannanu. Práce, kterou tým Alltech provedl, vedla k izolaci frakce bohaté na mannan, což je přípravek na bázi prebiotik druhé generace a vyznačuje se poměrně vysokou hladinou alfa-1,3, alfa-1,6- vázaných mannanových oligosacharidů.
Testovala se i suplementace MRF (mannan-rich fraction ) a určité schopnosti adsorbovat nebo aglutinovat patogeny Salmonella. Jeho schopnost vázat fimbrovanou salmonelu (všech testovaných sérotypů) je extrémně vysoká. Přednášející uvedl, že z hlediska širokospektrální strategie je použití MRF jako předního obranného mechanismu opravdu dost výjimečné.
Při ovlivnění mikrobiomu střev se musí vážit čtyři klíčové oblasti. Za prvé tím, že pomáháme vytvořit zdravý GI mikrobiom, umožňujeme ve skutečnosti zvýšit jeho kolonizační odolnost vůči patogenům. To umožňuje zahájit proces, kterým vyloučíme, snížíme a odstraníme patogenní bakterie z GI traktu. Dále nám to pomůže omezit problém rezistence na antibiotika. Závislost na antibiotikách se sníží tak, že se zvýší odolnost střev proti kolonizaci patogeny např. využitím prebiotik.
Podrobněji v časopisu Krmivářství 4/2022.
foto-Shuterstock