10.01.2017 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Označení Label Rouge znamená to nejlepší

Výrobek označený značkou Label Rouge (Red Label) je ve Francii znamením bezpečné jakosti, což je definováno i zákonem. Takový produkt musí mít řadu specifických vlastností. Těmito výrobky, které jsou označeny červeným štítkem, jsou potraviny (včetně mořských živočichů) a nepotravinářské zemědělské produkty i nezpracované (např. květiny). Ve všech fázích výroby a vývoje musí produkt splňovat minimální kritéria a minimální požadavky na kontrolu, specifikované v technických pokynech a pravidelně aktualizované.

Nad dodržováním pravidel bdí francouzská Akreditační komise (COFRAC) a Národní institut pro původ a jakost (INAO) je odpovědný za kvalitu a původ označených potravinářských výrobků. Ve Francii si můžete koupit asi 500 výrobků s červeným štítkem.  Pod touto značkou je maso různých kategorií skotu. Zákon vyžaduje identifikační systém, který stanovuje tři požadavky, a to původ (země narození, chovu a porážky), kategorie (věk a pohlaví zvířete) a typ plemene (masné, mléčné nebo kombinované). Výrobní podmínky pro označení jsou přesně definovány a zahrnují celý řetězec (zemědělci, zpracovatelé, distributoři). Zvířata pro Label Rouge jsou vybrána pro svoji vysokou kvalitu a zbývá jen respektovat tradiční zemědělské postupy. Skot musí mít po 7–8 měsíců v roce k dispozici travnaté louky pro pastvu a v zimních měsících je tráva nahrazena pící a obilím. Telecí a jehněčí maso vzniká tak, že telata a jehňata jsou tak dlouho, jak je to možné, pod matkami a pijí mléko, potom jsou přikrmována trávou, senem a obilím. Prasata jsou nakonec krmena obilovinami, olejninami a luštěninami. Všechna krmiva musí být certifikována. Jsou vybírána zvířata jen určitých plemen a jejich kříženci, chovatel musí podepsat smlouvu o Label Rouge, pro porážku jsou vybírána zvířata s nejlepší konformací a protučnělostí (ale ne příliš) a mramorovaným masem, garance původu je připevněna ke každému jatečnému tělu, maso pro Label Rouge musí splnit i podmínky zrání (např. hovězí musí zrát 10–13 dní).

Ve Francii a Evropě udělení oficiální známky svědčí o vynikající chuti, výrobě šetrné k životnímu prostředí nebo typickém původu produktu. Tato označení jsou vzájemně komplementární. Label Rouge je francouzská značka (v Evropě se někdy užívá Red Label), která slouží jako osvědčení o vynikající kvalitě a chuti masa. Výrobní podmínky jsou přesně definovány a zahrnují celý výrobní řetězec. Chráněné označení původu (AOC) je francouzská značka znamenající úzkou vazbu mezi produktem, půdou a know-how. Patří mezi ně působení klimatu, půdy, a tedy síly, které definují vlastnosti zvířat a jejich masa. Jde o typický produkt z určité oblasti. Evropský ekvivalent francouzského AOC označuje produkt vyrobený, zpracovaný a připravený v dané zeměpisné oblasti nebo na určitém území s uznávaným know-how. Chráněné zeměpisné označení je evropskou identifikační známkou kvality a původu, které potvrzuje dostatečný vztah mezi výrobkem a územím, jeho vlastnosti nebo pověst. Známkou Label Rouge se označuje nejen maso a masné výrobky, ale také sýry, mouka (a chléb z ní), ryby a mořské plody, vejce a drůbež s produkcí založenou na pastvě (kuřata, perličky, krůty, husy, kachny, křepelčí vejce), provensálské koření, ovoce a zelenina, med, rostliny a semena.*

Podrobněji v časopisu Náš chov 1/2017.

Znáte označené české výrobky?

Zaručené tradiční speciality

Špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky, Lovecký salám

Potraviny s chráněným označením původu

Pohořelický kapr, Český kmín, Nošovické kysané zelí, Všestarská cibule, Žatecký chmel, Chamomilla Bohemica

Potraviny s chráněným zeměpisným označením

Třeboňský kapr, Jihočeská niva, Jihočeská zlatá niva, Olomoucké tvarůžky, Brněnské pivo, Starobrněnské pivo, Březnický ležák, Budějovické pivo, Budějovický měšťanský var, Černá Hora, České pivo, Českobudějovické pivo, Hořické trubičky, Chelčicko-lhenické ovoce, Chodské pivo, Karlovarské oplatky, Karlovarské trojhránky, Karlovarský suchar, Lomnické suchary, Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník, Štramberské uši, Znojemské pivo

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down