Tradiční chov drůbeže bývá spojován s velkými halami, vysokou koncentrací zvířat, možnými problémy s welfare i zdravotními problémy. Avšak ani „vyhnání“ drůbeže na čerstvý vzduch nemusí být zcela bez problémů. Vždy je třeba pamatovat na welfare, zdraví i zdravotní nezávadnost produktů.
Ačkoliv chov drůbeže probíhal v uzavřených halách celá desetiletí, tak zejména v posledních letech se stal terčem rozsáhlé kritiky, a to nejenom ze strany ochránců zvířat, a proběhla řada legislativních i praktických změn. Technologie halového chovu drůbeže bývá spojována s nedostatečným welfare a vysokým infekčním tlakem, přičemž řadě vážných zdravotních problémů pomáhaly bránit antibiotika v medikovaných krmných směsích. Avšak kvůli narůstající rezistenci patogenů došlo k výraznému omezení jejich použití a nutnosti hledat alternativní možnosti (ať už ve výživě nebo managementu chovu), jež by podpořily zdraví a přírůstky chované drůbeže a tím i efektivitu produkce drůbežího masa a vajec.
Mezi navrhovanými možnostmi byl i chov ve venkovních výbězích, což by především z hlediska welfare mělo přinášet příznivější podmínky, a to i z hlediska redukce infekčního tlaku. Jenže to neplatí vždy a za všech podmínek. Pohyb venku neznamená pro drůbež pouze to, že je na čerstvém vzduchu, denním světle a v travnatém výběhu se celé dny baví tím, že vyhledává něco dobrého k snědku. Drůbež se venku musí nejenom vypořádat s průběhem počasí, jež nemusí být vždy optimální – ať už jde o vysoké teploty, nebo naopak silný vítr či srážky, ale dostává se navíc do kontaktu s volně žijícími živočichy (nezřídka predátory či škůdci) anebo jejich výkaly, které mohou být zdrojem patogenů a způsobovat i velmi vážná onemocnění.
Podle entomologa Jeba Owena z Washington State University (WSU) mohou mít spotřebitelé podstatný vliv na dostupnost místních, ekologicky příznivých a udržitelných produktů, a tím pádem i na práci zemědělců či výrobců potravin. V chovech se minimalizuje používání chemických prostředků, včetně zkrmování tzv. medikovaných krmných směsí, rozšiřuje se spektrum chovaných plemen a hejna se vypouští z hal do výběhů. Ne vždy je to však doprovázeno dostatečnými znalostmi či zkušenostmi s riziky, která s venkovními chovy souvisí.
Redukce rizika
Alimentární nákazy, jež způsobují patogeny spojené s potravinami, představují například v USA více než devět milionů případů za rok. Nejčastější příčinou problémů je Campylobacter spp. z kontaminovaného kuřecího masa. Podle některých názorů může riziko přenosu původce onemocnění na člověka podstatně omezit minimalizace infekčního tlaku, k němuž může pomoci i návrat k tradiční chovatelské praxi našich předků, a tou je volný chov drůbeže s pravidelným střídáním dostatečně velkých travnatých ploch, což může zároveň zlepšit životní podmínky zvířat. Nicméně, porozumění vlivu jednotlivých faktorů životního prostředí a managementu farmy na prevalenci onemocnění může tyto snahy značně zkomplikovat.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!