15.10.2019 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pohled do odchovny v Hrotovicích

Pro majitele bioplynových stanic dodává společnost AGRICO Třeboň vysoce efektivní technologii chovu ryb v uzavřeném recirkulačním systému s využitím odpadního tepla z obnovitelných zdrojů energie. „Tato technologie je založena na minimální spotřebě vody, kterou je třeba do systému čerpat, a odpadním teple z bioplynové stanice, jež vodu ohřívá na požadovanou teplotu pro intenzivní chov atraktivních druhů ryb. Ať už tilápie, lína, sumečka amerického či afrického, amura a podobně,“ vysvětluje Martin Procházka ze společnosti AGRICO

Konverze je skutečně obdivuhodná, na jeden kilogram přírůstku je třeba jen 0,8 kilogramu granulí, zatímco v rybníkářském hospodářství je konverze od dvou do tří kilogramů.

Provoz ve Hrotovicích se skládá z chovného zařízení a z technologického zázemí. Vlastní odchov má dvě samostatné recirkulační části. V první se nachází 29 menších odchovných nádrží pro odchov plůdku o celkovém objemu 21 750 l a větší nádrž o objemu 1800 l, vytírací žlab, biologický a mechanický filtr a zásobní nádrž. Ve druhé recirkulační části je umístěno 18 velkých odchovných nádrží o celkovém objemu více než 45 000 l, které jsou určené k chovu produkční ryby a opět biologický a mechanický filtr a zásobní nádrž. Ve všech nádržích bude neustále cirkulovat voda teplá 22 až 27 oC. Součástí odchovny ryb v Hrotovicích je i zpracovna, kde se budou vyrábět především rybí filety.

Vzhledem k odparu a separovaným kalům je denně třeba doplnit maximálně pět procent celkového objemu vody. Ta se neustále mechanicky i biologicky čistí, dezinfikuje přes ozón a UV lampy a ohřívá odpadním teplem v zásobní nádrži. Součástí technologie je krmné zařízení, spojovací potrubí, elektroinstalace, ale i záložní zdroje energie, neboť při výpadku elektrického proudu by ryba za krátký čas uhynula. Mezní stavy se hlásí pomocí SMS přes GSM modem předem určeným osobám, využít lze i kamerový systém.*

Více si můžete přečíst v Zemědělci č. 43.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down