Snížení produkce některých druhů hospodářských zvířat v Evropské unii v příštích 10 letech by mělo zasáhnout úroveň výroby krmiv. Zpráva EU Agricultural Outlook 2024-2035 uvádí, že poptávka po krmivech v EU by měla v tomto období klesat v důsledku snížení produkce vepřového a hovězího masa a poklesu stád dojnic.
Očekává se pokles krmiv na bázi plodin v důsledku posunu směrem k systémům produkce více založeným na vláknitých krmivech (extenzivní produkce pícnin) a směrem k efektivnějšímu využívání krmiv. Předpokládá se zlepšení díky lepším genetickému potenciálu zvířat a lépe zacíleným systémům krmení.
Poptávka spotřebitelů po pomalu rostoucích kuřatech
Naproti tomu poptávka po krmivech pro drůbež by mohla vzrůst v důsledku spotřebitelské poptávky po pomalu rostoucích kuřatech. Po poklesu v roce 2024 se očekává, že ceny krmiv začnou po roce 2025 opět růst.
Odvětví chovu prasat
Při pohledu konkrétně na jednotlivé druhy a kategorie hospodářských zvířat zpráva uvádí, že spotřeba vepřového masa je ohrožena obavami o udržitelnost, a proto se očekává, že do roku 2035 klesne.
Systémy intenzivní produkce vepřového masa budou pravděpodobně čelit další společenské kritice, což přispěje k poklesu produkce, zatímco se předpokládá, že africký mor prasat (AMP) v EU zůstane, ale bez větších nebo nekontrolovaných ohnisek.
Očekává se, že vývoz vepřového masa z EU, který se v předchozím desetiletí zvýšil, mezi průměrem let 2022/4 a rokem 2035 klesne v důsledku oživení produkce vepřového masa v asijských zemích. Při započtení objemu vývozu z EU od roku 2024 se předpokládá, že do roku 2035 zůstane téměř stabilní. Ceny vepřového masa by mohly zůstat vyšší než v minulosti kvůli zvýšeným nákladům a sníženým dodávkám do EU.
Chov masného skotu
Spotřeba hovězího masa v EU se i nadále potýká s napjatými dodávkami a vysokými cenami v kombinaci s obavami o udržitelnost. Očekává se, že nízká ziskovost a vyhlídky na přísnější regulační rámec povedou do roku 2035 k dalšímu poklesu výroby.
Zdroj: AllAboutFeed 1/2025
Ing. Josef Svoboda, CSc.
Kontakt: post4me@seznam.cz
Celý článek najdete v Krmivářství 2/2025.