Čirok se v posledních letech v důsledku klimatických změn stal vyhledávanou alternativní krmnou plodinou v řadě zemědělských podniků, nejen svým výnosem, ale velmi dobrou odolností k suchu a také dobrou výživnou hodnotou. Je alternativní plodinou k silážní kukuřici v oblastech, kde je produkce silážní kukuřice nejistá. Cílem našeho příspěvku bylo zhodnocení vhodnosti píce čiroku ke konzervaci silážováním a posouzení kvalitativních parametrů.
Sklizeň byla uskutečněna v doporučené fázi, píce krátkodobě zavadána a následně silážována. Pozornost byla zaměřena nejen na hodnoty stravitelnosti organické hmoty, obsah organických živin a také koncentraci energie NEL. Bylo konstatováno, že stravitelnost organické hmoty je determinována obsahem hrubé vlákniny a frakcí ADF a NDF. Obsah hrubé vlákniny je vyšší než u silážní kukuřice. Hybridy čiroku BMR měly v případě Nutri Honey nižší průměrný obsah ADF (271,37 ± 34,55 g.kg-1 vs. 286,56 ± 35,01 g.kg-1) a u Sweet Caroline II byla zjištěna podobná tendence (247,37 ± 25,52 g.kg-1 vs. 266,74 ± 17,04 g.kg-1). Nižší obsah NDF byly prokázány také u BMR odrůd. Testované BMR odrůdy měly také nižší obsah ligninu (64,77 ± 15,12 g.kg-1 vs. 76,53 ± 17,71 g.kg-1) u Nutri Honey a 60,85 ± 11,89 vs. 76,51 ± 13,09 g.kg-1u odrůdy Caroline BMR II BMR odrůdy sledovaných čiroků měly statisticky významně vyšší hodnoty stravitelnosti organické hmoty.
Příspěvek vznikl s podporou projektu QK22010251 Inovace pěstební technologie čiroku pro využití ve výživě přežvýkavců jako adaptační opatření vedoucí ke stabilizaci produkce objemných krmiv v podmínkách měnícího se klimatu ČR.
Článek byl odborně recenzován.
Prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.,
Ing. Jitka Filipčíková, Ph.D.,
MVDr. Ing. Jan Dvořáček*,
Ing. Marek Podrábský**,
Ing. Jaroslav Přikryl, CSc.,
doc. Mgr. Ing. Eva Mrkvicová, Ph.D.,
doc. dr. Zdeněk Havlíček,
doc. Ing. Ondřej Šťastník, Ph.D.,
Ing. Jan Kolečkář,
Ing. Michal Řiháček
Mendelova univerzita v Brně;
*Sdružení odborných služeb, s. r. o., Skalice nad Svitavou;
** Seed Service s. r. o., Vysoké Mýto
Kontakt: petr.dolezal@mendelu.cz
Celý recenzovaný článek najdete v Krmivářství 1/2025. *