24.01.2025 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Porovnání výživné hodnoty BMR hybridů čiroků s konvenčními

Čirok se v posledních letech v důsledku klimatických změn stal vyhledávanou alternativní krmnou plodinou v řadě zemědělských podniků, nejen svým výnosem, ale velmi dobrou odolností k suchu a také dobrou výživnou hodnotou. Je alternativní plodinou k silážní kukuřici v oblastech, kde je produkce silážní kukuřice nejistá. Cílem našeho příspěvku bylo zhodnocení vhodnosti píce čiroku ke konzervaci silážováním a posouzení kvalitativních parametrů.

Sklizeň byla uskutečněna v doporučené fázi, píce krátkodobě zavadána a následně silážována. Pozornost byla zaměřena nejen na hodnoty stravitelnosti organické hmoty, obsah organických živin a také koncentraci energie NEL. Bylo konstatováno, že stravitelnost organické hmoty je determinována obsahem hrubé vlákniny a frakcí ADF a NDF. Obsah hrubé vlákniny je vyšší než u silážní kukuřice. Hybridy čiroku BMR měly v případě Nutri Honey nižší průměrný obsah ADF (271,37 ± 34,55 g.kg-1 vs. 286,56 ± 35,01 g.kg-1) a u Sweet Caroline II byla zjištěna podobná tendence (247,37 ± 25,52 g.kg-1 vs. 266,74 ± 17,04 g.kg-1). Nižší obsah NDF byly prokázány také u BMR odrůd. Testované BMR odrůdy měly také nižší obsah ligninu (64,77 ± 15,12 g.kg-1 vs. 76,53 ± 17,71 g.kg-1) u Nutri Honey a 60,85 ± 11,89 vs. 76,51 ± 13,09 g.kg-1u odrůdy Caroline BMR II BMR odrůdy sledovaných čiroků měly statisticky významně vyšší hodnoty stravitelnosti organické hmoty.    

Příspěvek vznikl s podporou projektu QK22010251 Inovace pěstební technologie čiroku pro využití ve výživě přežvýkavců jako adaptační opatření vedoucí ke stabilizaci produkce objemných krmiv v podmínkách měnícího se klimatu ČR.

Článek byl odborně recenzován.

 Prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.,

Ing. Jitka Filipčíková, Ph.D.,

MVDr. Ing. Jan Dvořáček*,

Ing. Marek Podrábský**,

Ing. Jaroslav Přikryl, CSc.,

doc. Mgr. Ing. Eva Mrkvicová, Ph.D.,

doc. dr. Zdeněk Havlíček,

doc. Ing. Ondřej Šťastník, Ph.D.,

Ing. Jan Kolečkář,

Ing. Michal Řiháček 

Mendelova univerzita v Brně;

*Sdružení odborných služeb, s. r. o., Skalice nad Svitavou;

** Seed Service s. r. o., Vysoké Mýto

Kontakt: petr.dolezal@mendelu.cz

Celý recenzovaný článek najdete v Krmivářství 1/2025. *

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down