Porovnání výživné hodnoty BMR hybridů čiroků s konvenčními
Čirok se v posledních letech v důsledku klimatických změn stal vyhledávanou alternativní krmnou plodinou v řadě zemědělských podniků, nejen svým výnosem, ale velmi dobrou odolností k suchu a také dobrou výživnou hodnotou. Je alternativní plodinou k silážní kukuřici v oblastech, kde je produkce silážní kukuřice nejistá. Cílem našeho příspěvku bylo zhodnocení vhodnosti píce čiroku ke konzervaci silážováním a posouzení kvalitativních parametrů.
Sklizeň byla uskutečněna v doporučené fázi, píce krátkodobě zavadána a následně silážována. Pozornost byla zaměřena nejen na hodnoty stravitelnosti organické hmoty, obsah organických živin a také koncentraci energie NEL. Bylo konstatováno, že stravitelnost organické hmoty je determinována obsahem hrubé vlákniny a frakcí ADF a NDF. Obsah hrubé vlákniny je vyšší než u silážní kukuřice. Hybridy čiroku BMR měly v případě Nutri Honey nižší průměrný obsah ADF (271,37 ± 34,55 g.kg-1 vs. 286,56 ± 35,01 g.kg-1) a u Sweet Caroline II byla zjištěna podobná tendence (247,37 ± 25,52 g.kg-1 vs. 266,74 ± 17,04 g.kg-1). Nižší obsah NDF byly prokázány také u BMR odrůd. Testované BMR odrůdy měly také nižší obsah ligninu (64,77 ± 15,12 g.kg-1 vs. 76,53 ± 17,71 g.kg-1) u Nutri Honey a 60,85 ± 11,89 vs. 76,51 ± 13,09 g.kg-1u odrůdy Caroline BMR II BMR odrůdy sledovaných čiroků měly statisticky významně vyšší hodnoty stravitelnosti organické hmoty.
Příspěvek vznikl s podporou projektu QK22010251 Inovace pěstební technologie čiroku pro využití ve výživě přežvýkavců jako adaptační opatření vedoucí ke stabilizaci produkce objemných krmiv v podmínkách měnícího se klimatu ČR.
Článek byl odborně recenzován.
Prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.,
Ing. Jitka Filipčíková, Ph.D.,
MVDr. Ing. Jan Dvořáček*,
Ing. Marek Podrábský**,
Ing. Jaroslav Přikryl, CSc.,
doc. Mgr. Ing. Eva Mrkvicová, Ph.D.,
doc. dr. Zdeněk Havlíček,
doc. Ing. Ondřej Šťastník, Ph.D.,
Ing. Jan Kolečkář,
Ing. Michal Řiháček
Mendelova univerzita v Brně;
*Sdružení odborných služeb, s. r. o., Skalice nad Svitavou;
** Seed Service s. r. o., Vysoké Mýto
Kontakt: petr.dolezal@mendelu.cz
Celý recenzovaný článek najdete v Krmivářství 1/2025. *
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!