V úrovni managementu mlezivové výživy, a to napříč tuzemskými, ale i zahraničními chovy je možné nalézt stále řadu rezerv. Jednou z těch hlavních je nedostatečná pozornost, kterou věnují chovatelé, ošetřovatelé či stájníci imunologické a mikrobiální kvalitě mleziva.
Nízká kolostrální imunita patrná z nedostatečné koncentrace sérových imunoglobulinů (Ig), zejména pak Ig třídy G, které tele přijalo z mleziva, má za následek vyšší nemocnost a úhyny telat před odstavem, což má velmi negativní vliv i na jejich další vývoj a celkovou ekonomiku chovu. Stav, kdy koncentrace sérových IgG je < 10 mg/ml (minimální požadovaná hladina), se mezinárodně označuje jako selhání pasivního přenosu imunity (SPPI). SPPI v chovech způsobuje jak krátkodobé, tak i dlouhodobé ztráty (nižší intenzita růstu telat, jejich vyšší nemocnost, vyšší náklady na léčbu a spotřebu veterinárních léčiv, zvýšení nákladů na krmný den telete apod. až po nižší vlastní mléčnou užitkovost na první a druhé laktaci). Aby bylo riziko SPPI minimalizováno, musí chovatel, ošetřovatel nebo stájník napojit tele minimálně třemi až čtyřmi litry kvalitního mleziva, resp. by měl zajistit přijetí 150 až 200 g kolostrálních Ig, a to v průběhu prvních hodin po narození. Z řady důvodů je vhodné podávat mlezivo přes láhve opatřené cucákem. Většina telat je schopna na první napojení přijmout mlezivo v objemu tří litrů (neboli 8–10 % své živé hmotnosti), především pokud může sát nepřerušovaně, resp. je napájeno trpělivě (důležité pro chovy, kde není používán tzv. „zinkový“ tuplák o objemu tři nebo čtyři litry, ale menší nádoby). Optimální doba prvního napojení zdravého telete (s dobře vyvinutým sacím reflexem) je mezi jednou až dvěma hodinami po narození, druhé napojení pak optimálně v následujících čtyřech až osmi hodinách. Za mlezivo považujeme vždy pouze to, které pochází z prvního nádoje (u dalších nádojů jde již o mléko tranzitní – přechodné, které kráva produkuje obvykle po dobu 5 až 7dní po otelení).
Ing. Stanislav Staněk, Ph.D.,
Oddělení technologie a techniky chovu HZ, VÚŽV, v.v.i., Praha Uhříněves
MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D.,
Oddělení imunologie, VÚVeL, v.v.i., Brno
MVDr. Petr Fleischer, Ph.D., Klinika chorob přežvýkavců a prasat, VFU Brno,
Podrobněji v časopisu Náš chov 9/2015.