Pozitivní účinky klinoptilolitů ve výživě zvířat

Klinoptilolity patří mezi významná aditiva ze skupiny zeolitů. Jde o přírodní materiály složené z hliníku a křemíku, které jsou mezi sebou uspořádány tak, že vytváří mikroporézní strukturu. Zeolity můžeme dělit podle obsahu křemíku v jejich molekule. Rozlišujeme zeolity s malým obsahem křemíku, se středním obsahem křemíku a zeolity s vysokým obsahem křemíku.

V současnosti patří k nejvyužívanějším zeolitům klinoptilolity patřící do skupiny se středním obsahem křemíku.

Jejich využití ve výživě zvířat souvisí s jejich schopností reverzibilně ztrácet a získávat vodu bez větších změn v jejich struktuře. Existují důkazy o tom, že mají prospěšný vliv na využití krmiva, spotřebu vody, využitelnost živin, na stav hnoje a podestýlky. Pro své pozitivní vlastnosti našly klinoptilolity uplatnění i v chovech hospodářských zvířat. Jde např. o eliminaci mykotoxinů v bachorové tekutině. Klinoptilolit vyvázal až 80 % aflatoxinu B1 v bachorové tekutině. Podávání zeolitů dojnicím před otelením a během následné laktace vede ke zvýšení sérového vápníku v období kolem otelení. Vliv zeolitů má pozitivní vliv na zvýšení specifické hmotnosti vajec u nosnic, počet snesených vajec, tloušťku skořápky, snížení výšky bílku a zlepšení intenzity barvy žloutku; zde se některé práce v závěrech rozcházejí v tom, že klinoptilolit negativně ovlivnil sílu skořápky a hmotnost vajec. Došlo také k ovlivnění barvy žloutku, kde u skupin s klinoptilolitem byl žloutek světlejší, což je zdůvodňováno vyvázáním pigmentu krmiva. U brojlerových kuřat po aplikaci některých zeolitů byla zaznamenána vyšší hmotnost prsní a stehenní svaloviny, zvýšení jateční výtěžnosti a snížení ukládání abdominálního tuku. Přidáním zeolitů do krmiv brojlerů se snížila závažnost průběhu tibiální dyschondroplasie. Bylo zjištěno, že přidáním 25 % zeolitu do steliva vedlo ke snížení vlhkosti podestýlky a zlepšila se i užitkovost brojlerů, byla zaznamenána jejich vyšší hmotnost a také zlepšení konverze krmiva. Při podání klinoptilolitu do krmiva nastalo snížení obsahu vody v trusu kuřat. Toto snížení obsahu vody vedlo ke snížení vlhkosti prostředí, a tím ke zlepšení mikroklimatických podmínek výkrmen, což se projevilo zvýšením užitkovosti vykrmovaných brojlerových kuřat. Po přidání klinoptilolitu 15 g/kg do krmiva došlo ke snížení škodlivého vlivu aflatoxinu na spotřebu a konverzi krmiva a na přírůstek tělesné hmotnosti. Z uvedeného přehledu je zřejmé, že klinoptilolit je vhodné aditivum, které lze použít u všech druhů a kategorií hospodářských zvířat. V dávkách do 4 % v krmných směsích má pozitivní vliv na zdravotní stav a užitkovost zvířat a lze ho preventivně použít především u krmiv, kde hrozí riziko jejich kontaminace mykotoxiny. Ověřením klinoptilolitu (přípravek ZeoFeed) ve výživě zvířat jsme se zabývali i v rámci naší vědeckovýzkumné činnosti, a to u užitkových nosnic a ve výkrmu brojlerových kuřat.

V experimentu byl podáván pokusným nosnicím kontinuálně v krmných směsích ZeoFeed v dávce 1 % a byl sledován jeho vliv na užitkovost. Za období snášky 315 dnů vyprodukovaly pokusné nosnice 172,45 g vaječné hmoty na jednu nosnici oproti kontrole. Nižší byla i denní spotřeba krmné směsi na pokusnou nosnici a měly i vyšší intenzitu snášky. V pokusech se prokázalli pozitivní vliv podávaného klinoptilolitu v krmných směsích na užitkovost vykrmovaných brojlerových kuřat, měla vyšší porážkovou hmotnost při vyšší konverzi krmných směsí. Výsledky experimentů u vykrmovaných brojlerových kuřat jednoznačně potvrdily pozitivní vliv kontinuálního podávání klinoptilolitu (přípravek ZeoFeed) v krmných směsích na jatečnou hmotnost kuřat a konverzi krmných směsí. U všech experimentů byl zaznamenán i nižší úhyn kuřat u pokusných skupin, což poukazuje na jejich lepší zdravotní stav.*

Prof. Ing. Eva Straková, Ph.D., Ústav výživy zvířat, FVHE, Prof. MVDr. Ing. Pavel Suchý, CSc., MVDr. Miroslav Macháček, Ph.D., Ústav zootechniky a zoohygieny, FVHE, VFU Brno

 Podrobnější informace v časopisu Krmivářství 6/2019.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down