Poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2024
Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves, Vědecký výbor výživy zvířat, Ministerstvo zemědělství a Komise výživy odboru živočišné výroby ČAZV i letos připravily jako každý rok seminář týkající se mnohé problematiky výživy.
První přednášku si připravil Ing. Petr Beneš (Ministerstvo zemědělství) a vybral si téma: Kultivované maso – již brzy na našich talířích? Přestože kultivované maso představuje krok k udržitelnosti produkce potravin, existují stále problémy jako jsou vysoké náklady a přijetí spotřebiteli. I když se metoda stále rozvíjí, cesta na náš stůl je ještě dlouhá. Přednášející uvedl, že v roce 2040 bude kultivované maso činit 35% podíl na trhu s masem.
Kvalita a bezpečnost jedlého hmyzu
To bylo téma přednášky prof. Ing. Lenky Kouřimské, Ph.D. (Česká zemědělská univerzita v Praze). Mluvila o hmyzu jako o krmivu pro zvířata. Z hlediska konzumace hmyzu u lidí pak popsala mikrobiologickou bezpečnost a v této souvislosti i chemické a toxikologické vlastnosti hmyzu, o antinutričních látkách, alergenicitě hmyzu, biologické aktivitě i o energetické hodnotě jedlého hmyzu. Přednášela o obsahu bílkovin, tuku, složení mastných kyselin i o sacharidech. V posledních letech se využití hmyzu jako krmivo i potraviny stalo předmětem intenzivního výzkumu-
Hmyz a výživa kuřat
O hmyzí moučce ve výživě drůbeže přednášel Ing. Petr Tupý (Ministerstvo zemědělství). Mimo jiné řekl, že k využití hmyzí moučky v krmných směsích pro drůbež zatím brání vysoké náklady pro její využití v krmivářském průmyslu. To představuje chov hmyzu, jeho zpracování a jeho přeměnu na finální hmyzí moučku.
Hmyzí moučka a kvalita kuřecího masa, ty byla přednáška doc. Ing. Dariny Chodové, Ph.D.(Česká zemědělská univerzita v Praze). Do pokusu bylo zařazeno 804 kohoutků rychle rostoucího genotypu TOSS 308 a a 804 kohoutků pomalu rostoucího ISA Dual. Přídavel 3 % hmyzí moučky z larev Hermecica iluscent nemělo zásadní vliv na většinu jatečných parametrů, pouze u pomalu rostoucích kohoutků byla u prsní svaloviny snížena koncentrace intramuskulárního tuku a popelovin. Pomalu rostoucí kohoutci reagovali na hmyzí moučku ve větší míře, neboťˇ jí byli vystaveni déle 90 dní vs. 35 dní.
Bezpečnost krmiv v návaznosti na bezpečnost potravin
Prof. Ing. Eva Straková, Ph.D., (Veterinární univerzita Brno) řekla mimo jiné, že základním předpokladem kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu je zachování zdraví potravinových zvířat. Je třeba uvažovat o úloze výživy zvířat. Optimální výživa podporuje zdraví zvířata jejich ochranu před onemocněním. Jen tak mohou potraviny živočišného původu přispívat ke zdraví lidí.
Mastitidy skotu a možnosti jejich ovlivnění přírodními látkami
Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc., (Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové) popsal možnost pozitivního ovlivnění mastitid. Zmínil se o rostlině s názvem parcha saflorovitá. Ta obsahuje flavonoidy, ekdysteroly, hydroxyaromatické látky, polysacharidy, seskviterpenové laktony. Její úsušky mají vliv na snížení počtu somatických buněk v mléce krav, má příznivý vliv na kardiovaskulární systém krav, na CNS a na reprodukční systém a sexuální aktivitu. Parcha má také imunomodulační a antioxidační a antikancerogenní aktivitu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!