Téměř v samém srdci Vysočiny, v malebné přírodě nedaleko Bystřice nad Perštejnem, se pasou na louce krávy chované v ekologickém zemědělství na ekofarmě Rubelit. Ekofarma Rubelit, která se výměrou 1400 hektarů řadí mezi větší ekologické podniky, přešla z konvenční produkce do ekologického zemědělství v roce 2009. Přibližně třetinu výměry tvoří louky a pastviny, zbytek potom orná půda.
Ekofarma Rubelit boří mnohé mýty o ekologickém zemědělství a jeho produkci na orné půdě. Svojí činností i mnohým konvenčně hospodařícím sousedům ukazuje, že pokud je půda živá, plná organické hmoty, vyhnojená a s obsahem humusu, je možné dosahovat dobrých výnosů i v období sucha, které v posledních letech sužuje celou Českou republiku. V osmihonném osevním postupu v kombinaci s meziplodinami tak najdete pšenici, ječmen, triticale, oves, ale také například jetel, kukuřici na siláž, hrách, lupinu, čirok či lusko-obilné směsky nebo potravinářské žito. Stabilní výnosy, dobré výkupní ceny, absence externích vstupů v podobě hnojiv a postřiků v kombinaci s produkcí biomléka a další živočišnou výrobou (hovězího bio masa) se tak ukazují být dobrým ekonomickým modelem a inspirací pro další farmy.
Majitelé této farmy, která se zaměřuje právě na produkci biomléka – v objemu zhruba 1,6 mil. litrů ročně, z čehož je část zpracovávána ve vlastní kontejnerové mlékárně a distribuována v podobě bio mléčných výrobků přímo koncovým zákazníkům, jsou zakládajícími členy Družstva české biomléko. Družstvo začalo vznikat v roce 2011 za doby tzv. mléčné krize, kdy došlo k rapidnímu snížení výkupních cen mléka, a jeho činnost dobře ilustruje výhody přechodu konvenční mléčné farmy do ekologického zemědělství.
Více si přečtete ve Farmáři č. 7/2018