Přednosti a úskalí směsných krmných dávek pro skot

Směsné krmné dávky (TMR) pro dojnice představují v současné době hlavní systém krmné techniky pro skot, dojnice zejména, neboť inovačním opatřením nejvíce fyziologicky a nutričně vyhovují zabezpečení způsobu krmení skotu. Složení TMR musí být ustanoven na základě chemické analýzy nejen objemných, ale i jadrných krmiv, neboť hlavním poslání systému krmení TMR je zabezpečení stability krmení.

Zastoupení kukuřičné siláže v TMR dojnic by se měl odvozovat od délky její řezanky, obsahu škrobu (resp. podílu palic na sušině celé rostliny) a obsahu sušiny kukuřičné siláže. Při sušině siláže nad 35 a více % by teoretická délka řezanky siláže měla pohybovat v rozmezí 5–7 mm. Při vyšším zastoupení nízko strukturálních krmiv v TMR, je nezbytný přídavek strukturní vlákniny v podobě pořezané nebo štípané krmné slámy s délkou 5–7 cm. Hodnota NDF (28–34 % v 1 kg sušiny) krmné dávky je významná, neboť stravitelnost NDF úzce souvisí s produkcí mléka. Má-li TMR systém krmení skotu splnit své očekávání, pak je zřejmé, že nejen složení, ale také obsah sušiny TMR, bude mít velkou důležitost. Samotná volba, vzájemný poměr a kombinace kvalitních objemných krmiv je třeba volit tak, aby obsah sušiny TMR se pohyboval v rozmezí 45–55 %. V opačném případě dochází ke snížení dobrovolného příjmu a riziku zahřívání.

Základní zásady přípravy TMR

  • Používat pouze kvalitní objemná krmiva v potřebném množství, jakosti a pořadí.
  • Věnovat pozornost systému míchacího zařízení (horizontální vs. vertikální systém mísení) a době mísení, popř. domísení.
  • U suchých krmiv (zejména slámy) použít fyzikální úpravu raději štípání před řezáním.
  • Pravidelně vyhodnocovat homogenitu struktury TMR pomocí separátoru krmiv (před založením MR a po 3–6 hodinách), rozdíl by neměl být větší než 10 %.
  • Sušiny TMR by měla být v rozmezí 45–55 %, v létě raději nižší (v důsledku zvlhčení např. vodou, nebo zředěnou melasou).
  • Nižší obsah sušiny nesmí být způsoben větším zastoupením krmiv s nižší sušinou, neboť by to vedlo ke snížení koncentrace živin a energie, zatímco vyšší obsah TMR naopak vede ke zvýšení zahřívání, zvýšení přebírání a snížení příjmu krmiva.

Prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.,1

MVDr. Ing. Jan Dvořáček,2

doc. Dr. Ing. Zdeněk Havlíček, 1

Ing. Jan Pazdera, Ph.D., 3

prof. dr. inž. Katarzyna Szwedziak 4

1) Mendelova univerzita v Brně,

2) Sdružení odborných služeb Skalice n. Svitavou, s. r. o.,

3) KWS Osiva, s.r.o.,

4) Angelus Silesius Academy of Applied Science, Walbrzych, Polsko

Kontakt: petr.dolezal@mendelu.cz

Foto archiv autorů

Celý článek najdete v Našem chovu 5/2025.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.