Akciová společnost Zemspol Studénka, hospodaří nedaleko Nového Jičína na výměře 2121 hektarů zemědělské půdy, z nich připadá 241 ha na trvalé travní porosty. Na orné půdě se pěstují jak tržní plodiny, tak plodiny pro zajištění výživy chovaného skotu i provozu bioplynové stanice.
V podniku se chová 650 dojnic plemene holštýn a několik zbylých jerseyek, které ze stáda postupně odcházejí, především kvůli rozdílným požadavkům obou plemen na krmení. Celkem zde najdeme 1250 kusů skotu v uzavřeném obratu stáda.
Podle místopředsedkyně představenstva a hlavní zootechničky MVDr. Kateřiny Tesaříkové se skot chová na dvou farmách. V Pustějově jsou dojnice, vysokobřezí jalovice a telata do půl roku stáří, nachází se zde také bioplynová stanice o výkonu 1 MW. Na farmu Studénka se odváží jalovice ve věku šesti měsíců, v příslušném období se zde připustí a jako vysokobřezí putují zpět na farmu Pustějov.
Úspěšná spolupráce
Aktuální užitkovost je na úrovni 30 litrů na ustájenou plemenici a 36 litrů na dojenou. Obsah tuku je 3,92 %, bílkovin 3,35 %, počet somatických buněk nepřesahuje 200 000 na ml suroviny. Do mlékárny se denně odváží zhruba 19 500 litrů.
V oblasti výživy spolupracuje podnik asi tři roky se společností Sano, konkrétně s Ing. Petrou Hofírkovou. „Za tu dobu se mnohé zlepšilo,“ shodují se hlavní zootechnička se svojí kolegyní MVDr. Violou Fialovou.
Změny nastaly například při výrobě objemných krmiv. Do krmné dávky se zařadila žitná senáž, která obsahuje stravitelnou vlákninu i tuky. Další využívanou plodinou je triticale. Obě obilniny se musejí sklízet ve fázi praporcového listu, kdy jsou pro skot nejideálnější. Žito je v této fázi poměrně krátce, sklizňové okno trvá jen asi čtyři dny. Triticale je na tom zhruba o čtyři dny lépe. Po těchto plodinách se seje luskovinoobilná směska ječmene s hrachem. „Jsme rádi, že se nám ve spolupráci s úsekem rostlinné výroby podařilo zavést tuto novinku,“ konstatovala MVDr. Tesaříková. Jak dodala, nemají v podniku dostatek prostoru v silážních jámách, proto musejí některé plodiny skladovat ve vacích. „Velmi důležitý je také správný postup výroby objemů, přes sklizeň, navážení, dusání, konzervaci, zakrývání dvěma plachtami a na husto naskládanými pneumatikami, až po optimální odběr konzervované píce,“ podotkla hlavní zootechnička.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!