Spokojená prasata jsou nezbytná pro produkci a profit prasečí farmy. Prasata poskytují maximální užitek, pokud se nacházejí ve své termo-neutrální zóně. V případě, že jsou vystavena tepelnému stresu, dochází ke ztrátě produkce, poškození zdraví a nakonec k úhynu.
Teplotní rozmezí, ve kterém se prase cítí v pohodě, není ohroženo jeho zdraví a je schopno efektivně produkovat, se nazývá termo-neutrální zóna nebo také komfortní zóna. Je závislá na mnoha faktorech, zejména na izolačních vlastnostech budovy, typu podlahy, rychlosti proudění a teplotě vzduchu, věku a tělesné hmotnosti prasete a skladbě krmiva. Jelikož existuje mnoho proměnných, je obtížné kategoricky specifikovat teploty pro různé kategorie prasat. Konečným určujícím faktorem je samo prase, jeho chování a produkční výkon. Orientační hodnoty pro termo-neutrální zóny u různých typů podlah podle hmotnosti prasat jsou uvedeny v tabulce 1.
Tepelné napětí nastává, když teplota prostředí stoupá nad bod, kdy prase produkuje více tepla z trávení anebo přijímá více tepla z jeho okolí, než uvolňuje do okolního prostředí. První reakcí jeho organismu na tuto situaci jsou rozšířené kožní krevní cévy, které zvyšují průtok krve a povrchovou teplotu pokožky. To zvyšuje míru přenosu tepla do prostředí, stejně jako zvýšené dýchání zvyšuje výdej vodní páry. Jedná se o bod upozornění na tepelný stres.
Horní kritická teplota je limit pro radikální změnu výroby tepla. Prasata jsou v ohrožení stresem. V tomto okamžiku se dýchání zvyšuje intenzivně a snižuje se příjem potravy, čímž se zpomaluje tvorba vnitřního tepla z trávení, ale to způsobuje snížený růst prasat nebo sníženou produkci mléka u laktujících prasnic.