21.03.2022 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přípravky do siláží a krmných směsí pro rok 2022

V časopise Krmivářství II/2022 právě vyšel přehled všech silážních přípravků dostupných na českém trhu. Nenechte si ujít tištěnou verzi Krmivářství.

Jedním ze způsobů, jak uchovat pícniny v co nejlepší kvalitě do následujícího roku, je silážování. Siláž je konečným produktem fermentace plodin sklízených v čerstvém či zavadlém stavu.

Biologické přípravky

Posekání pícniny ve správné zralosti, její navážení do silážní jámy v optimální sušině, následné řádné rozhrnování, udusání a zakrytí je základním předpokladem pro vytvoření kvalitní siláže. V takto naplněném a uzavřeném prostoru mohou bakterie mléčného kvašení přetvářet ve vodě rozpustné cukry (glukóza, fruktóza a sacharóza) na kyselinu mléčnou. Následkem toho se snižuje pH a naskladněná hmota je dlouhodobě zakonzervována. Bakterie mléčného kvašení se však na rostlinách vyskytují v předem neznámém množství. Ohledně počtu přirozeně se vyskytující mikroflóry na rostlinách bylo provedeno mnoho experimentů. Množství bakterií mléčného kvašení nacházející se přirozeně na porostu trávy a vojtěšky je často menší než 100 cfu/g čerstvého materiálu. Na jejich počet mají vliv klimatické a půdní podmínky, druh plodiny, agrotechnika a patrně i kvalita ovzduší. Množství se zvyšuje při zavadání rostlin. Z této informace je patrné, že je výhodné použít některý z mnoha biologických přípravků, který dodá do řezanky dostatečné množství žádoucích bakterií mléčného kvašení a proces fermentace bude probíhat efektivněji. Některé přípravky obsahují rovněž enzymy, které rozloží polysacharidy na jednoduché cukry, čímž se rovněž pozitivně ovlivní rychlost fermentace, neboť bakterie mléčného kvašení budou mít více dostupných cukrů.

Chemické přípravky

Bohužel počasí není často ideální. Nemusíme chodit daleko, stačí zavzpomínat na loňské jaro, které ztížilo průběh prvních sečí. V případě deštivého počasí je vhodné použít chemické přípravky, které ihned okyselí hmotu a potlačí nežádoucí mikroorganismy. Jsou sice finančně náročnější, ale jejich použití představuje jistotu, že hmota bude dobře a dlouhodobě zakonzervovaná. Rovněž v případě, že se silážuje hmota o vysoké sušině, je vhodné použít chemický přípravek. Výhodné jsou pro středně a obtížně silážovatelné pícniny, u kterých z důvodu nepříznivých podmínek nebyla možnost zavadnutí, dále pro konzervaci vlhkého, šrotovaného a mačkaného zrna. Kromě potlačení nežádoucích bakterií, kvasinek a plísní, zajišťují aerobní stabilitu siláže po jejím otevření.

Rovněž i při přerušení silážování je vhodné poslední vrstvu ošetřit chemickým přípravkem. Chemické přípravky je dobré používat i v případě, že bude siláž zkrmována v teplém letním období, kdy jsou siláže aerobně nestálé.

Biologicko-chemické přípravky

Na trhu je i řada přípravků, kde se kombinuje biologická a chemická účinná složka.

Níže naleznete podrobný popis všech přípravků pro silážování (složení, dávku, na co jsou určeny, balení), které se v letošním roce prodávají na českém trhu. Rozhodně jich není málo – 78 bakteriálních, 17 bakteriálně-enzymatických, 8 biologicko-chemických a 69 chemických (včetně okyselovadel směsí). Je tedy z čeho vybírat.

Přípravky zrušené a nové

ADDICOO GROUP, s. r. o.

  • EUROMOLD L-PLUS                                                       zrušen

BASF

  • LUPRO-GRAIN (NF)®                                                                                 nový, chemický

Blattin CZ

  • BLATTISIL PROTI SAVE                                                  nový, biologický
  • BLATTISIL COOL DOWN Spezial                                 nový, biologický
  • BLATTISIL COOL DOWN 2.0                                         nový, biologický
  • BLATTISIL PROTI SAVE Ö EKO                                     nový, biologický
  • BLATTISIL COOL DOWN Ö EKO                                  nový, biologický
  • BLATTISIL AWS Special                                                 zrušen
  • BLATTISIL COOL down (DRY)                                      zrušen

NutriVet, s. r. o., Pohořelice

  • Safesil Bio                                                                                          nový, biologicko-chemický

i pro ekolog. zemědělství

  • Safesil Chalenge                                                                             nový, chemický
  • Safesil Pro                                                                                         nový, chemický
  • Safesil Smart                                                                                    nový, chemický
  • Safesil                                                                                                 zrušen

Joachim behrens scheessel gmbh

  • Harvest INTERNATIONAL® pH                                     nový, biologický
  • Harvest INTERNATIONAL® plus                                  nový, biologický
  • Harvest INTERNATIONAL® duo                                  nový, biologický

MIKROP ČEBÍN a.s.

  • MAGNIVA Classic+ by Sil-All HC for organic use    zrušen
  • celé portfolio MAGNIVA                                                lze použít v ekologickém zemědělství

Nutratech,s. r. o.

  • BACTA-SILE                                                                    zrušen

RÖTHEL Praha, spol. s. r. o.

  • PRO-STABIL BSL                                                               nový, chemický

SCHAUMANN ČR s. r. o.

  • SCHAUMACID FIRST dry                                               zrušen

Chr.Hansen Czech Republic, s. r. o.

  • LACTISILTM Premium                                                      zrušen

Sano - Moderní výživa zvířat, spol. s r. o.

  • Amprosan®                                                                                                      zrušen

Ing. Yvona Tyrolová

VÚŽV, v. v. i., Praha-Uhříněves*

Kontakt: tyrolova.yvona@vuzv.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down