V časopise Krmivářství II/2022 právě vyšel přehled všech silážních přípravků dostupných na českém trhu. Nenechte si ujít tištěnou verzi Krmivářství.
Jedním ze způsobů, jak uchovat pícniny v co nejlepší kvalitě do následujícího roku, je silážování. Siláž je konečným produktem fermentace plodin sklízených v čerstvém či zavadlém stavu.
Biologické přípravky
Posekání pícniny ve správné zralosti, její navážení do silážní jámy v optimální sušině, následné řádné rozhrnování, udusání a zakrytí je základním předpokladem pro vytvoření kvalitní siláže. V takto naplněném a uzavřeném prostoru mohou bakterie mléčného kvašení přetvářet ve vodě rozpustné cukry (glukóza, fruktóza a sacharóza) na kyselinu mléčnou. Následkem toho se snižuje pH a naskladněná hmota je dlouhodobě zakonzervována. Bakterie mléčného kvašení se však na rostlinách vyskytují v předem neznámém množství. Ohledně počtu přirozeně se vyskytující mikroflóry na rostlinách bylo provedeno mnoho experimentů. Množství bakterií mléčného kvašení nacházející se přirozeně na porostu trávy a vojtěšky je často menší než 100 cfu/g čerstvého materiálu. Na jejich počet mají vliv klimatické a půdní podmínky, druh plodiny, agrotechnika a patrně i kvalita ovzduší. Množství se zvyšuje při zavadání rostlin. Z této informace je patrné, že je výhodné použít některý z mnoha biologických přípravků, který dodá do řezanky dostatečné množství žádoucích bakterií mléčného kvašení a proces fermentace bude probíhat efektivněji. Některé přípravky obsahují rovněž enzymy, které rozloží polysacharidy na jednoduché cukry, čímž se rovněž pozitivně ovlivní rychlost fermentace, neboť bakterie mléčného kvašení budou mít více dostupných cukrů.
Chemické přípravky
Bohužel počasí není často ideální. Nemusíme chodit daleko, stačí zavzpomínat na loňské jaro, které ztížilo průběh prvních sečí. V případě deštivého počasí je vhodné použít chemické přípravky, které ihned okyselí hmotu a potlačí nežádoucí mikroorganismy. Jsou sice finančně náročnější, ale jejich použití představuje jistotu, že hmota bude dobře a dlouhodobě zakonzervovaná. Rovněž v případě, že se silážuje hmota o vysoké sušině, je vhodné použít chemický přípravek. Výhodné jsou pro středně a obtížně silážovatelné pícniny, u kterých z důvodu nepříznivých podmínek nebyla možnost zavadnutí, dále pro konzervaci vlhkého, šrotovaného a mačkaného zrna. Kromě potlačení nežádoucích bakterií, kvasinek a plísní, zajišťují aerobní stabilitu siláže po jejím otevření.
Rovněž i při přerušení silážování je vhodné poslední vrstvu ošetřit chemickým přípravkem. Chemické přípravky je dobré používat i v případě, že bude siláž zkrmována v teplém letním období, kdy jsou siláže aerobně nestálé.
Biologicko-chemické přípravky
Na trhu je i řada přípravků, kde se kombinuje biologická a chemická účinná složka.
Níže naleznete podrobný popis všech přípravků pro silážování (složení, dávku, na co jsou určeny, balení), které se v letošním roce prodávají na českém trhu. Rozhodně jich není málo – 78 bakteriálních, 17 bakteriálně-enzymatických, 8 biologicko-chemických a 69 chemických (včetně okyselovadel směsí). Je tedy z čeho vybírat.
Přípravky zrušené a nové
ADDICOO GROUP, s. r. o.
BASF
- LUPRO-GRAIN (NF)® nový, chemický
Blattin CZ
- BLATTISIL PROTI SAVE nový, biologický
- BLATTISIL COOL DOWN Spezial nový, biologický
- BLATTISIL COOL DOWN 2.0 nový, biologický
- BLATTISIL PROTI SAVE Ö EKO nový, biologický
- BLATTISIL COOL DOWN Ö EKO nový, biologický
- BLATTISIL AWS Special zrušen
- BLATTISIL COOL down (DRY) zrušen
NutriVet, s. r. o., Pohořelice
- Safesil Bio nový, biologicko-chemický
i pro ekolog. zemědělství
- Safesil Chalenge nový, chemický
- Safesil Pro nový, chemický
- Safesil Smart nový, chemický
- Safesil zrušen
Joachim behrens scheessel gmbh
- Harvest INTERNATIONAL® pH nový, biologický
- Harvest INTERNATIONAL® plus nový, biologický
- Harvest INTERNATIONAL® duo nový, biologický
MIKROP ČEBÍN a.s.
- MAGNIVA Classic+ by Sil-All HC for organic use zrušen
- celé portfolio MAGNIVA lze použít v ekologickém zemědělství
Nutratech,s. r. o.
RÖTHEL Praha, spol. s. r. o.
- PRO-STABIL BSL nový, chemický
SCHAUMANN ČR s. r. o.
- SCHAUMACID FIRST dry zrušen
Chr.Hansen Czech Republic, s. r. o.
- LACTISILTM Premium zrušen
Sano - Moderní výživa zvířat, spol. s r. o.
Ing. Yvona Tyrolová
VÚŽV, v. v. i., Praha-Uhříněves*
Kontakt: tyrolova.yvona@vuzv.cz